Dom

Ovo su sobne biljke koje pročišćavaju zrak i koje trebate imati u stanu

Ovo su sobne biljke koje pročišćavaju zrak

Iako su zdravstvene koristi dijeta na bazi biljaka dobro dokumentovane, da li ste znali da biljke takođe mogu poboljšati vaše zdravlje samo boravkom u vašem domu? Naučnici su potvrdili ono što se već dugo zna – sobne biljke nemaju samo dekorativnu funkciju. Pojedine vrste kućnih biljki mogu biti odlično rješenje u borbi protiv prehlada, nesanice ili napetosti u prsima. Osim što će svaki prostor vizuelno obogatiti, biljke pročišćavaju zrak i smanjuju nivo stresa i napetosti. U nastavku pogledajte koje to biljke imaju moć pročišćavanja zraka.

Sadržaj teksta:

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan jedana je od najčešćih sobnih biljki, a pokazalo se da je i jedna od najkorisnijih jer eliminiše formaldehid i ksilen iz zraka. Ova biljka brzo raste, ne zahtjeva pretjeranu njegu (zalijevanje 2-3 puta sedmično) i nije otrovna za kućne ljubimce ili djecu.

zeleni ljiljan

Aglaonema

Ova zimzelena trajnica porijeklom je iz tropskih šuma Azije. Zahtjeva nešto pažljiviju njegu koja podrazumijeva rednovno zalijevanje, prirodno gnojenje i redovno presađivanje. Osim što ima predivne i bogate listove, ova biljka ističe se i svojom učinkovitošću kada je u pitanju filtriranje zraka.

Aglaonema

Spatifilum

Ova biljka poznata je i pod nazivom ljiljan mira i jedna je od najljepših biljki pročišćivača. Neutralizuje i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljen monoksid i formaldehid. Spatifilum ne voli direktnu svjetlost i propuh. Potrebno ju je temeljno zalijevati i pustiti da se tlo djelimično osuši između dva zalijevanja.

Spatifilum

Aloe Vera

Ova biljka poznata je po mnogim ljekovitim svojstvima, a veoma je moćna i može očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Aloe Vera voli puno sunčeve svjetlosti i veoma je jednostavna za održavanje.

Aloe Vera

Fikus

Postoji mnogo vrsta fikusa, ali su svi odlični pročišćivači zraka. On je otrovan za životinje, a eliminiše ugljen monoksid, formaldehid i trikloretilen. Veoma su jednostavni za održavanje, a uspjevaju čak i u domovima u kojima nema mnogo svjetlost i u hladnijoj klimi.

Fikus

Areka palma

Ova biljka potiče sa Madagaskara, može dostići visinu od 10 metara, lakše raste na otvorenom, ali ne voli direktnu svjetlost. Potrebno joj je mnogo vode kako bi rasla, ali nešto manje tokom zimskih dana. Nije toksična za ljude i životinje, a uklanja benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Areka palma

Engleski bršljen

Engleski bršljan naučnici su izdvojili kao jednu od najboljih biljki za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Vrlo ju je jednostavno održavati jer se lako prilagođava svakoj sredini, ali idealno mjesto za nju je umjereno osvjetljeno i umjereno toplo. Iako je veoma efikasan čistač zraka, može biti opasna za ljude i životinje.

Engleski bršljen