Kozmetika i preparati Ljepota

Paste za zube sa aktivnim ugljenom- prednosti i mane

Paste za zube sa aktivnim ugljenom- prednosti i mane

Aktivni ugalj je sastojak koji se u posljednje vrijeme pojavljuje gotovo u svim kozmetičkim proizvodima. U skladu sa tim i kada je u pitanju oralna higijena, aktivni ugalj je pronašao svoju namjenu kao dodatak pastama u svrhu izbjeljivanja zuba i eleminisanja lošeg zadaha.

Zahvaljujući svojoj poroznosti aktivni ugalj ima sposobnost upijanja nečistoća zbog čega se koristi za uklanjanje toksina iz tijela ili u ovom slučaju za uklanjanje fleka na zubima. Upravo zbog toga se sve češće koristi aktivni ugalj kao brza metoda izbjeljivanja zuba.

Efekti korištenja aktivnog uglja su vidljivi, a ukoliko pratite uputstva neće biti nikakvih nuspojava.

Šta trebate znati prije nego što počnete sa korištenjem paste?

Ukoliko odlučite koristiti pastu za zube sa aktivnim ugljem, stomatolozi savjetuju da to činite periodično. Upotrebu ograničite na jednom sedmično, sa povremenim pauzama kako biste izbjegli njeno korištenje na duži vremenski period. Ukoliko zube izbjeljujete čistim aktivnim ugljenom u prahu, u tom slučaju izbjeljivanje vršite na svakih nekoliko sedmica.

Aktivni ugalj posjeduje nježno abrazivno svojstvo zbog čega njegovo prečesto nanošenje može oštetiti caklinu zuba.

Ipak, trudnice i dojilje bi trebale biti posebno oprezne pri upotrebi aktivnog uglja i prije upotrebe bilo kakvih sredstava na njegovoj bazi je potrebno da se posavjetuju sa ljekarom.