Kozmetika i preparati Ljepota

Pjege od sunca: kako ih se riješiti?

Ukoliko prirodno imate pjege na licu sigurno ste primjetili da nakon dužeg boravka na suncu postaju izražajnije. Pjege su zapravo klasteri ćelija kože koji sadrže pigment melanin čiju pojavu na koži stimulišu zraci sunca. Nakon dugotrajnog izlaganja suncu naša koža počinje proizvodi melanin kako bi se zaštitila od prekomjernog zračenja. Pjege od sunca su većinom bezopasne, a ukoliko želite da ih se riješite donosimo vam nekoliko prijedloga kako da to i učinite.

Sadržaj teksta:

Krema za sunčanje

Kreme za sunčanje neće vam pomoći da se riješite pjega ali će sigurno spriječiti nastanak novih. Ukoliko ste skloni pjegama dermatolozi savjetuju da nanosite kremu za sunčanje tokom čitave godine. Prilikom odabira kreme za sunčanje obratite pažnju da je zaštitini faktor veći od 30. Kremu nanosite barem 15 minuta prije izlaganja suncu, a nastojte da je ponovo nanesete što je češće moguće u toku dana.

krema za sunčanje

Laserski tretman

Tretmani laserom su potpuno bezbjedni, dok je rizik od pojave ožiljaka jako nizak. Neželjeni efekti koji bi se mogli javiti su:

  • svrab
  • otok
  • crvenilo
  • guljenje kože
  • infekcija
  • promjene u boji kože

Kako bi se izbjegli potencijalni neželjeni efekti ljekar bi vam mogao prepisati određene lijekove ili kreme koje biste trebali koristiti prije laserskog tretmana. Ponekad je potrebno i do dvije sedmice oporavka nakon čega ćete biti više nego zadovoljni konačnim rezultatima.

tretman laserom

 

Retinol kreme 

Zahvaljujući prisustvu vitamina A retinol kreme su odličan saveznik u borbi protiv pjega, fleka i ostalih nepravilnosti na koži izazvanih suncem. Retinol kreme oporavljaju oštećenu kožu i apsorbuju UV zračenje štiteći vašu kožu od sunčevog zračenja.

Hemijski piling

Hemijski piling kože je procedura kojom se uklanjaju mrtve ćelije kože koristeći različita hemijska jedinjenja. Kod ukanjanja pjega hemijskim tretmanom koriste se glikolna kiselina i trihloracetatna kiselina koje prodiru u srednji sloj kože uklanjajući oštećeni dio nakon čega se stvara novi, zdravi sloj kože.  Kod hemijskog pilinga savjetuje se da izbjegnete izlaganje suncu dvije sedmice nakon tretmana sve dok vaša koža nije potpuno oporavljena.

Prirodni lijekovi

Ukoliko ste pobornik alternativne medicine postoje mnogi prirodni tretmani kojima možete ukloniti fleke od sunca u udobnosti vašeg doma.

  • Nanesite svježe iscjeđeni limunov sok na lice uz pomoć pamučnog tufera. Za limunov sok se vjeruje da izbjeljuje i posvjetljuje kožu.
  • Pomješajte med sa šećerom i solju kako bi napravili smjesu za piling. Med će vam pomoći da izbjelite pjegice i izjednačite nepravilnosti na vašoj koži.
  • Crveni luk. Isijecite crveni luk zatim ga nanesite na fleke lica koristeći pamučni tufer. Crveni luk ima ljekovita svojstva koja pomažu pri regenerisanju oštećene kože i ukanjanju fleka od sunca.