Ljepota Savjeti

Povećanje grudi: proces, oporavak i moguće komplikacije

povecanje grudi

Plastična hirurgija je omogućila transformaciju gotovo svih dijelova tijela, od nosa do bedara i skoro svega između. Za žene koje bi željele veće grudi iz estetskih razloga, tu je operacija za povećanje grudi, kojom se ispod tkiva dojke ili grudnog mišića ugrađuju implantati kako bi im se povećao obim.

Žene koje imaju male grudi ili čije su grudi izgubile punoću nakon trudnoće ili gubitka težine, mogu biti kandidati za implantaciju.

Iako se implantati mogu koristiti u rekonstruktivne svrhe (na primjer, nakon što su dojke odstranjene zbog raka), ovaj se članak odnosi samo na estetsko povećavanje i razmatra vrste dostupnih implantata, postupke koji se koriste, te moguće komplikacije.

Sadržaj teksta:

Vrste implantata za povećanje grudi

Postoje dvije vrste implantata: slani i silikonski. Slani implantati predstavljaju silikonske školjke ispunjene fiziološkim rastvorom soli. Silikonski implantati predstavljaju silikonske školjke ispunjene plastičnim gelom (silikonom). Iako mnoge žene kažu da silikonski implantati više izgledaju kao prave grudi nego slani implantati, oni predstavljaju veći rizik ako procure.

FDA je 1992. godine stopirala prodaju silikonskih implantata iz sigurnosnih razloga. Međutim, nakon što su 2006. godine uradili pregled dodatnih istraživanja, dozvolili su prodaju dvjema firmama, Mentoru i Alerganu.

Troškovi implantacije zavise od lokacije, ljekara i vrste implantata.

Operacija se obično kreće u rasponu od 5.000 do 10.000 američkih dolara.

implantati za povecanje grudi

Postupak implantacije

Budući da se grudi mogu nastaviti razvijati dok žena ne dođe u kasno tinejdžersko razdoblje odnosno rane dvadesete, FDA uslovljava da žene moraju imati najmanje 18 godina da bi se mogle podvrgnuti povećanju grudi sa implantatima koji su punjeni fiziološkim rastvorom soli, a najmanje 22 godine za silikonske implantate.

Prije postupka ugradnje implantata u dojku, hirurg treba napraviti procjenu vašeg zdravstvenog stanja. Moguće je da od vas zatraži da prestanete uzimati određene lijekove nekoliko dana ili sedmica prije operacije. Povećanje grudi može biti izvedeno kao ambulantni postupak, ili možete prenoćiti u bolnici.

Vjerovatno će vam dati opštu anesteziju, koja će vas uspavati i osloboditi bola. Rez može biti napravljen ispod dojke, ispod pazuha ili oko bradavice, u zavisnosti od vašeg tijela, vrste implantata i obima povećanja.

Implantat za dojku se ubacuje u džep iznad ili ispod grudnog mišića.

Nakon što je implantat postavljen na mjesto, hirurg zašiva rezove, a cijeli postupak traje između jednog i dva sata.

Oporavak nakon povećanja grudi

Grudi su nakon operacije prekrivene gazom, a moguće je da ćete imati i drenažne cjevčice, koje će biti uklonjene u roku od nekoliko dana. Možda ćete, kako se oporavljate, trebati nositi hirurški grudnjak.

Nekoliko dana nakon operacije povećanja grudi, moraćete mirovati i izbjegavati suvišne aktivnosti, kao i podizanje teških predmeta u narednih šest sedmica. Lijekovi protiv bolova kao što je Tylenol (acetaminofen) mogu pomoći da sebi olakšate nelagodnost, a ljekar vam takođe može propisati nešto protiv bolova.

Vjerovatno će biti nekih oteklina u području gdje ste operisani, ali bi se one s vremenom morale smiriti, a ožiljci polako izblijediti.

oporavak poslije operacije grudi

Moguće komplikacije nakon povećanja grudi

Iako se radi o estetskom postupku, operacija za povećanje grudi može obuhvatiti rizike, kao što su:

  • Bol u grudima
  • Promjene u osjetljivosti bradavice i grudi
  • Formiranje ožiljka i zadebljanje u području oko implantata (kapsularna kontraktura)
  • Ožiljci
  • Krvarenje
  • Infekcija
  • Problemi sa veličinom ili oblikom implantata (npr. grudi mogu biti asimetrične)

Takođe je moguće da dođe do rupture i curenja implantata. Ako dođe do rupture slanog implantata, fiziološki rastvor soli će bez problema biti apsorbovan u tijelu. Silikonsko curenje se može zadržati unutar školjke implantata ili procuriti izvan nje. Primijetićete kada vam pukne slani implantat jer će se izduvati, ali silikonski implantati u dojci mogu da ne uzrokuju nikakve očigledne simptome kada puknu.

To se zove tiha ruptura.

Žene koje imaju silikonske implantate punjene gelom bi trebalo da tri godine nakon implantacije odu i urade snimak magnetnom rezonancom, i da ga ponavljaju svakih par godina da provjere da nije došlo do tihe rupture. Ako vam je implantat pukao, moraćete ga ukloniti ili zamijeniti.

Rizik od komplikacija možete smanjiti odabirom hirurga koji ima najmanje pet godina hirurške prakse, i najmanje dvije godine iskustva u plastičnoj hirurgiji.

Povećanje grudi može otežati mamografiju, ali se mogu uraditi posebni rendgenski snimci kako bi se bolje istražilo operisano područje. U svakom slučaju, istraživanja pokazuju da povećanje grudi ne povećava rizik od raka dojke, jedino može otežati dojenje.

Implantati dojke nisu dizajnirani da traju doživotno.

Moguće je da ćete morati zamijeniti implantate ukoliko dođe do komplikacija, ili ako se veličina i oblik grudi s vremenom promijene.

Leave a Comment