Ljepota Savjeti

Povećanje penisa: da li djeluje?

povecanje penisa

Svaki momak zna da pumpica, pilule, vježbe ili operacija ne mogu povećati penis. Ne mogu?

Momci, budite iskreni: da li bi ste voljeli da vam je „ponos“ malo veći? Gotovo sigurno, odgovor je potvrdan.

Nakon više od vijeka uglavnom sumnjivih, a ponekad i ludačkih pokušaja povećanja penisa, skoro pa ništa se na ovom polju nije promijenilo. Naravno, postoji pregršt metoda kojima je ovo, navodno, moguće postići: pilule, kreme, brutalne vježbe istezanja penisa, pomagala zastrašujućeg izgleda i operacije.

Gotovo ništa od navedenog ne djeluje. Nekoliko pristupa koji mogu djelovati uglavnom daju slabe rezultate i ozbiljne nuspojave. Koliko ozbiljne? U nekim slučajevima to je bila erektilna disfunkcija. Toliko ozbiljne.

Sadržaj teksta:

Koliko je zapravo malen „mali“ penis?

Mislite da vam je penis manji od prosjeka? Vjerovatno i nije.

Tipičan penis u erekciji je dug 13 do 15,5 centimetara, a obim iznosi od 10,5 do 13 centimetara. Varijacije su veće kada je penis u opuštenom stanju.
Kod nekih ljudi, penis može biti i manji od navedenih mjera. U veoma rijetkim slučajevima, genetski i hormonski problemi izazivaju stanje koje se naziva mikropenis – dužina penisa u erekciji je manja od 7,5 centimetara. Ponekad i Pejronijeva bolest ili operacija raka prostate mogu smanjiti veličinu penisa.

Studije pokazuju da većina muškaraca koja želi povećati penis, zapravo imaju penis prosječne veličine. Oni samo misle da su ispod prosjeka. Zašto? Dio toga leži u perspektivi – veoma je teško procijeniti veličinu sopstvenog penisa, jer kada gledate ka dole, imate loš ugao.I psihologija igra važnu ulogu u cijeloj stvari. Pojedini muškarci koji imaju penis prosječne veličine postaju opsjednuti idejom da im je penis premalen.

Šta djeluje: gubitak težine

Postoji jedna sigurna i efikasna metoda da penis postane veći: gubitak težine. Većina muškaraca koji misle da imaju malen penis je gojazna. Gubitak težine će otkriti šta se nalazilo ispod stomačnog sala. Ovo zapravo neće povećati penis, ali će tako izgledati.

Muškarcima koji bi radije imali hirurški zahvat nego manje jeli, liposukcija masnih jastučića oko penisa može dati odgovarajuće rezultate. Ipak, učinak nije trajan – ukoliko ne promijenite prehrambene navike, penis će ponovo „utonuti“ u salo.

kako povecati penis

Šta još? Evo par opcija:

  • Vakuumska pumpica. Ovo je cilindar koji isisava vazduh. Penis se ubacuje u cilindar, a vakuum koji nastaje dovodi dodatnu krv u penis, čineći ga uspravnim i malo većim. Nakon toga se penis steže uskim prstenom, kao podvezom, kako bi se zaustavilo vraćanje krvi nazad u tijelo. Nedostaci? Efekat traje samo dok se ne skine prsten, što je oko dvadesetak minuta – sve duže od toga može oštetiti tkivo.
  • Istezanje tegovima. Tegovi ili vježbe istezanja neće povećati penis – ne radi se o mišiću. Ipak, nošenje tegova na opuštenom penisu će ga malo istegnuti. Izazov je u tome što zahtijeva ogromnu posvećenost. Tegovi se nose na penisu i do šest mjeseci, osam sati dnevno, a na kraju možete biti dovoljno srećni da dobijete dodatnih 1,25 centimetara. Rizici obuhvataju cijepanje tkiva, pucanje krvnih sudova i druge komplikacije.
  • Pilule, dodaci ishrani, masti i kreme. Ni jedna od njih ne djeluje. Može se čak reći da je sve nabrojano čista besmislica i bacanje novca.

Povećanje penisa hirurškim putem

Šta je sa operacijom? Može uspjeti, ali postoji i mnogo opasnosti. Postoje dvije osnovne operacije povećanja penisa.

  • Produžavanje penisa. Najčešći postupak je rezanje ligamenta koji povezuje penis sa karlicom, što otkriva malo više osnove – u prosjeku manje od 2,5 cm. Tu nije toliko riječ o stvarnom produženju penisa koliko o otkrivanju onoga što je obično sakriveno. Da bi se spriječilo ponovno vezivanje ligamenta, potrebno je nositi teg ili napravu za rastezanje oko šest mjeseci.
  • Širenje penisa.Za muškarce koji misle da njihov penis nije dovoljno širok, koriste se  kontroverzne procedure koje podrazumijevaju upotrebu silikona, presađivanje tkiva ili usađivanje sala.

Rizici povećanja penisa hirurškim putem

Prije nego podignete kredit za povećanje penisa i otkopčate pantalone, potrebno je da uzmete u obzir rizike produžavanja ili širenja penisa.

Ne postoje dobro proučeni pristupi. Nijedna vodeća zdravstvena ustanova na svijetu nije odobrila ove operacije. Pojedini muškarci putuju i na drugi kraj svijeta da bi se podvrgli ovim operacijama koje u Evropi nisu odobrene. Ako vam je palo na pamet da uradite nešto tako, vrijeme je da malo usporite i da ozbiljno popričate sa doktorom o rizicima koje namjeravate poduzeti.

Neželjeni efekti produžavanja su mnogobrojni i uključuju infekcije, oštećenje nerava, smanjenu osjetljivost te poteškoće kod postizanja erekcije. Možda i najuznemirujući efekt je da možete završiti sa penisom koji je manji nego što je bio. Neželjeni efekti širenja penisa su još kontroverzniji te penis može izgledati neravno, kvrgavo i neujednačeno.

I na kraju, ni studije nisu nimalo ohrabrujuće. Studija koju je proveo zdravstveni časopis Evropska urologija, u koju su bila uključena 42 muškarca koji su se podvrgli operativnom zahvatu produžavanja penisa, pokazuje da je samo 35% njih bilo zadovoljno postignutim rezultatima. Pola njih se odlučilo na dalje hirurške zahvate.

Povećanje penisa znači pažljivo razmišljanje

Potraga za većim penisom može završiti sa mlitavim, oštećenim, dekolorisanim, otečenim i nefunkcionalnim udom (ne uzimajući u obzir stanje na vašem bankovnom računu). Da li rizikovanje centimetara kojima raspolažete vrijedi tih dodatnih centimetar i po?

Ovdje ne postoje konačni i ispravni odgovori, ali svakako morate dobro razmisliti.

Leave a Comment