Ljepota Savjeti

Riješite se peruti na prirodan način

Iako perut može biti frustrirajući problem, postoji mnogo prirodnih lijekova koji mogu smanjiti simptome i pružiti olakšanje. Najčešći uzročnici pojave peruti su suha koža, seboreični dermatitis, osjetljivost na preparate za kosu i razvoj gljivica koje se razmnožavaju na tjemenu kose.
Iako postoji veliki spektar preparate namijenjenih borbi protiv peruti, prirodni lijek za ovo stanje može biti jednako učinkovit.
Donosimo vam 5 jednostavnih prirodnih načina da se riješite peruti.

Sadržaj teksta:

Ulje čajevca

Ulje čajevca je poznato po svojoj raznovrsnoj primjeni od liječenja akni pa sve do tretiranja psorijaze.
Dokazano djeluje anti-inflamatorno i anti-mikrobno što pomaže u borbi protiv peruti. Prema jednom istraživanju ulje čajevca se pokazalo kao efikasno u liječenju gljivica koje pospješuju razvoj seboreičnog dermatitisa i peruti.
Imajte na umu da ulje čajevca može izazvati iritaciju kod onih sa osetljivom kožom. Najbolje je da ga, prije nego što ga direktno nanesete na kožu, razblažite dodavanjem nekoliko kapi ulja drugim preparatima kao što je kokosovo ulje.

ulje za kosu

Kokosovo ulje

Poznato po svojim višestrukim zdravstvenim prednostima, kokosovo ulje se često koristi i kao prirodni lijek za perut. Ono može poboljšati hidrataciju kože i spriječiti suhoću, što je jedan od razloga nastanka peruti.
Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje može pomoći u liječenju ekcema, stanja kože koje može doprinijeti stvaranju peruti.
Jedna studija je uporedila efekte kokosovog ulja i mineralnog ulja na atopični dermatitis, vrstu ekcema karakterisanu svrabom i upalom. Nanošenje kokosovog ulja na kožu tokom osam nedelja smanjilo je simptome za 68%, u poređenju sa samo 38% u grupi mineralnih ulja.

Aloa vera

Aloe vera je biljka koja se često dodaje kremama, kozmetici i losionima. Kada se primjeni na kožu, vjeruje se da aloe vera pomaže u liječenju kožnih oboljenja kao što su opekotine, psorijaza i čireve. Takođe može biti korisna u liječenju peruti.
Prema istraživanjima antibakterijska i antifungalna svojstva aloe vere mogu pomoći u zaštiti od peruti. Slični eksperimenti pokazali su da je aloe vera bila efikasna protiv nekoliko vrsta gljiva i da može da pomogne u kontroli gljivičnih infekcija koje uzrokuju gubitak kose iz skalpa.

lijek protiv peruti

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je povezano sa raznim zdravstvenim pogodnostima. To uključuje poboljšanje osjetljivosti na insulin i uspješnost gubitka težine. Često koristi i kao prirodni lijek za uklanjanje peruti.
Vjeruje se da jabukovo sirće uravnotežuje pH kože kako bi se smanjio rast gljivica i tako se bori protiv peruti. Studije pokazuju da jabukovo sirće i njegova jedinjenja mogu da spriječe rast određenih vrsta gljivica.
Ako želite da probate ovu metodu, dodajte nekoliko kašika u šampon ili ga kombinujte sa drugim eteričnim uljima i prskajte direktno na kosu.

Soda bikarbona

U svim kuhinjama širom svijeta možete je pronaći. Soda bikarbona je brz, pogodan i lako dostupan lijek za liječenje peruti.
Vjeruje se da djeluje kao blagi piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Soda bikarbona takođe ima antifungalna svojstva koja mogu biti korisna u tretmanu peruti.
Jedna studija ispitivala je efekte sode na 31 osobi sa psorijazom. Utvrđeno je da je tretman sa kupkom od sode bikarbone značajno smanjio svrab i iritaciju nakon samo tri sedmice.
Smjernice za tretman drugih stanja kao što je atopijski dermatitis takođe ukazuju na to da soda bikarbona može pomoći u oslobađanju od svrbeža.
Da biste postigli najbolje rezultate, pokušajte da stavite sodu bikarbonu direktno na vlažnu kosu i masirajte je u vlasište. Neka odstoji minut ili dva, a zatim nastavite da šamponirate kosu kao i obično.

Sljedeći put kada počnete da otkrivate pahuljice u tjemenu, pokušajte sa nekim od ovih prirodnih lijekova.
Koristite ove lijekove samostalno ili ih uparite sa proizvodima kao što su šamponi protiv peruti kako biste maksimalno povećali efikasnost liječenja.