Ljepota Savjeti

Šta je celulit, šta ga uzrokuje i kako se boriti protiv njega

sta je celulit i kako se boriti protiv njega

U nekom trenutku u životu, većini žena (i neki muškarcima) počinje smetati celulit, neravna površina od koje koža na bedrima i stražnjici izgleda kao švapski sir. Iako njegov naziv možda zvuči poput zdravstvenog stanja, celulit ne predstavlja ništa više do običnu masnoću nagomilanu ispod kože. Masnoća izgleda neravno jer se gura sa vezivnim tkivom ispod kože, što uzrokuje da se koža nabora.

Iako celulit nije štetan, mnoge žene su spremni ići daleko kako bi ga se otarasile, i tako stvaraju veliko tržište za kreme protiv celulita i druge tretmane koji obećavaju glatka bedra.

Uzroci celulita

Celulit jeste masnoća, ali ne znači da ste gojazni ako ga imate. Čak i mršavi ljudi mogu imati celulit. Međutim, ako ste gojazni, gubitak težine može da smanji celulit.

Faktor broj 1 za nastanak celulita je biti žensko. Geni takođe igraju važnu ulogu – ako ostale žene u vašoj porodici imaju celulit, postoji velika šansa da ćete ga dobiti i sami. Ostali faktori koji utiču na količinu celulita i njegov izgled uključuju:

  • Lošu ishranu
  • Trenutno popularne dijete
  • Spor metabolizam
  • Manjak fizičke aktivnosti
  • Hormonalne promjene
  • Dehidrataciju
  • Ukupnu tjelesnu masnoću
  • Debljinu i boju kože

Tretmani protiv celulita

Premda postoje mnogi proizvodi i tretmani koji obećavaju oslobađanje od celulita na bedrima i stražnjici, malo je dokaza da su većina njih stvarno ima efekta, naročito dugoročnog. Evo šta biste trebali znati o nekima od mogućnosti koje se nude:

tretmani protiv celulita

Kreme protiv celulita: Primamljive kupcima za topljenje masnoća i njegu kože, mnoge kreme protiv celulita sadrže aminofilin, lijek koji se propisuje za liječenje astme. Nema naučnih dokaza da su ove kreme djelotvorne u borbi protiv celulita, a za neke ljude mogu biti i štetne.

Njihov prividan uticaj na celulit može biti posljedica sužavanja krvnih žila i izbacivanja vode iz kože, što može biti opasno za osobe koje boluju od problema sa cirkulacijom. Osim toga, aminofilin može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.

Liposukcija: Hirurški postupak za odstranjivanje masnih naslaga iz tijela, liposukcija, dizajnirana je za uklanjanje masnoća, a ne celulita, koji je neposredno ispod kože. Američka akademija za dermatologiju upozorava kako liposukcija zapravo može pogoršati pojavljivanje celulita stvaranjem još većih udubljenja u koži.

Mezoterapija: Evropska terapija izvorno osmišljena za ublažavanje bolova kod upalnih kožnih bolesti, mezoterapija obuhvata ubrizgavanje tvari poput vitamina, minerala, aminokiselina i enzima u tkivo neposredno ispod kože. Iako mezoterapija može razbiti celulit i dovesti do blagog poboljšanja u njegovom izgledu, ona takođe sa sobom donosi rizik od nuspojava, uključujući oticanje, infekciju i nepravilne konture.

Masaža i spa tretmani: Masaža i ostali spa tretmani mogu privremeno djelovati na rupičast izgled kože, ali oni ne odstranjuju celulit. Svaki efekat je kratkotrajan, a podstiče ga izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Šta djeluje protiv celulita i kako ga preduhitriti

Iako sadašnje terapijedonekle djeluju na smanjenje celulita, ljekari su u potrazi za novim terapijama u kojima se koriste laseri i izvori svjetlosti za liječenje celulita.

sta djeluje protiv celulita

Jedan od postupaka uključuje crvene i infracrvene svjetlosne diode (LED) za emitovanje određenih talasnih dužina koje provjereno napadaju masno tkivo i uzrokuju da se ono smanji. Ovaj postupak se kombinuje sa masažerima i liposukcijom da se ublaže vlaknaste trake vezivnog tkiva koje uzrokuju rupičast izgled.

Iako takvi postupci možda obećavaju rezultate u budućnosti, za sada je najbolja opcija vježbanje, i ako je potrebno, mršavljenje. Stručnjaci se slažu da je najdjelotvornija vježba u borbi protiv celulita ona koja objedinjuje aerobik i vježbe za jačanje, zajedno sa dijetom obogaćenom voćem, povrćem i vlaknima.

I premda ne možete promijeniti debljinu kože, koja je faktor u nastanku celulita, promjena tena bi mogla pomoći. Celulit ima tendenciju da se manje pojavljuje na tamnijoj koži. Ako planirate da se skinete u kupaći kostim ili kratke gaćice, nanošenje kreme za samopotamnjivanje može pomoći da prikrijete kvržice i rupice na svojim bedrima.

Leave a Comment