Ljepota Savjeti

Šta je hiperpigmentacija i kako se Janka Budimir nosi sa tim?

Da uspjeh ne znači samo puna sala žena koje redovno treniraju u njenom klubu, niti horda pratilaca na društvenim mrežama, gdje je samo na Instagramu okupila skoro 50.000 domaćih i stranih obožavatelja, dokazuje svojim karakterom i pogledom na život, banjalučanka koja živi u Beogradu – Janka Budimir.

Ova svestrana mlada preduzetnica, koja osim izrazito zdravog načina života i pružanja svakodnevne motivacije hiljadama mladih osoba, zagovara istinske vrijednosti koje se sve više zaboravljaju u doba milenijalaca.

Naime, prošle godine javno je progovorila o tajni koju je sve vrijeme uspješno prikrivala šminkom i aksesoarima, a nakon čega je stekla ogromno poštovanje i naklonost širom regiona.

Hiperpigmentacija – promjene na koži

hiperpigmentacija

Foto: Janka Budimir

Ova promjena dermisa je okarakterisana tamnim flekama na određenim područjima tijela, koje nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti još više dolaze do izražaja. Shodno tome, osoba je primorana da vodi računa o koži više nego ranije: maže se kremama visokog zaštitnog faktora, pokriva pogođene dijelove i osigurava dovoljnu hidrataciju kože. Ono što je možda najpotresnije od svega: da je konstantno primorana odgovarati na pitanja poznanika „Šta ti se dešava s kožom i licem?!“ – od čega je prva Janka morala redovno da se pravda.

Hiperpigmentacija može biti uzrokavana vanjskim i unutrašnjim faktorima. Pogađate, unutrašnji su posljedica genetskih predispozicija i prekomjernog stresa, dok u ovu drugu skupinu spadaju preveliko izlaganje suncu ili hemijskim supstancama koje štete vašoj koži. Radi se zapravo o disfunkciji melanina, pri čemu se stvaraju neestetske smeđe fleke svojstvene ovoj benignoj pojavi.

Poznato je da mogu stvoriti probleme više psihičke, nego fizičke prirode – sve dok se osoba ne pomiri s tim da nije ništa drugačija nego što je bila ranije, a to se upravo desilo i pomenutoj fitnes instruktorki. Janka je nakon izvjesnog vremena, hrabro i stojički iznijela svoj problem, skretajući pažnju svim ljudima koji pate od istog ili sličnog problema, te upozorila da se ne moraju uvijek kriti iza skupocjene šminke i da ne skrivaju ono što zapravo jesu.

Snažna poruka koju Janka šalje je potpuno istinita, a govori o uravnoteženom psihičkom balansu koje čovjek treba da postigne bez obzira sa kakvim poremećajem, bolešću ili disbalansom organizma se susreće. Prema riječima upućenim na njenim društvenim mrežama, najbitnije je da se ne skrivate od ljudi koje ne poznajete, jer oni koji vas vole vas prihvataju takve kakvi jeste i za njih ste jednako lijepi i sa hiperpigmentacijom i bez nje. Mi smo zahvalni Janki, jer se odvažila na ovakav korak i svima nam ukazala na to koliko je bitno prihvatiti sebe.

Pogledajte video – Janka otvoreno govori o hiperpigmentaciji

 

 

Leave a Comment