Ljepota Savjeti

Tri jednostavna savjeta – kako ubrzati rast kose

kako ubrzati rast kose

Zdrava i duga kosa je imperativ ljepote koji nikada ne izlazi iz mode. Nažalost, mnogim ženama ovo predstavlja nedostižan san, zbog prečestog tretiranja kose ili želje za promjenom boje. Predstavljamo tri jednostavna savjeta koje će vam pomoći ne samo u bržem rastu kose, nego i u njenoj njezi.

1. Nemojte prečesto prati kosu

Česta zabluda koju u današnje vrijeme imamo jeste da je potrebno kosu prati svaki dan, i da ne ispunjavamo minimum lične higijene ukoliko je ne operemo. Međutim, prečesto šamponiranje kose može biti previše agresivno za kožu glave. Šamponi su puni sulfata koji negativno utiču na rast kose, te njihovo prečesto korištenje može poremetiti pH skalpa i zbog toga nove vlasi neće biti u stanju da niknu.

sampon

U zavisnosti od strukture vaše kose, procijenite koliko često je potrebno da je perete. Ukoliko imate kosu koja se brzo masti, dodavanjem nekoliko kapi limuna na tjeme može prirodno spriječiti njeno mašćenje, samim tim i odložiti sljedeće pranje. Ukoliko je vaša kosa suva ili vlas deblja, pokušajte da smanjite pranje kose na dva puta sedmično ili čak jednom.

Nakon što prestanete da perete kosu svaki dan, u početku će vam se brže mastiti. Međutim, kada se oslobodite količine sulfata sa tjemena, izbalansiraće se pH na vašem skalpu i vaša kosa će moći neometano da raste.

2. Koristite ulja za kosu

Umjesto skupih frizerskih tretmana za brži rast i oporavak kose, možete kod kuće pripremiti mini tretman za vašu kosu. Sat vremena prije pranja kose stavite maslinovo ulje od tjemena do vrhova i ostavite da djeluje. Nakon toga, operite kosu šamponom i dodajte regenerator ukoliko smatrate da je potrebno. Vaša kosa će biti sjajnija i zaglađenija. Maslinovo ulje je odlično za suvu i oštećenu kosu takođe.

ulje z

Isti princip „obrnutog pranja“ – prvo tretman uljem, pa onda šampon i regenerator po potrebi možete primjeniti sa bilo kojim drugim uljem. Kokosovo ulje takođe podstiče rast kose, dok je arganovo ulje takođe sjajan saveznik u borbi protiv lomljive i raspršene kose.

Naučno je dokazano da se masiranjem skalpa uljem za kosu podstiče cirkulacija kože i njeguje kosa, tako da možete i to pokušati. Stručnjaci tvrde da su najdjelotvornija ulja za masiranje skalpa arganovo i šipkovo ulje.

3. Nemojte svakodnevno koristiti fen, peglu ili štap za uvijanje

Iako uredna frizura svakog dana definitivno pomaže da cjelokupno izgledamo bolje, pokušajte da odviknete kosu od čestog korišćenja toplih aparata. Svakodnevno peglanje i uvijanje kose čini da kosa bude krhka i lomljiva, a oslabljena vlas teško može da nesmetano raste. Bilo bi možda previše da na sebe preuzmete sedmično planiranje frizura, ali pokušajte nekako da sačuvate kosu realnim planom uređivanja.

alati za kosu

Umjesto svakodnevnog peglanja ili uvijanja, nekada ispletite pletenicu ili napravite punđu. Pokušajte da kosu osušite prirodnim putem, umjesto svakodnevnog sušenja fenom. Ako koristite često štap za uvijanje, isprobajte uvijanje trakom za kosu ili viklerima. Na ovaj način ćete sačuvati kosu od bespotrebne toplote. S tim u vezi, vaša kosa će ojačati i nesmetano rasti.