Djeca Psihologija

Važnost razvoja empatije kod djece

empatija djeca

Iako se pojmovi saosjećanja i empatije često miješaju, to su dvije različite vrijednosti. Empatija nije samo sposobnost razumijevanja nečijih osjećaja, ona uz prepoznavanje kako se neko osjeća uključuje uvažavanje i poštovanje osjećaja druge osobe. To znači da se empatična osoba prema drugima ophodi sa dobrotom, dostojanstvom i razumijevanjem.

Sadržaj teksta:

Djeca empatiju uče od odraslih

Za razliku od karakteristika koje su genetski uslovljene, empatija nije nešto što može nastati samo od sebe, već predstavlja vještinu koju djeca uče i koju treba poticati. Neka djeca prirodnije i lakše razvijaju empatiju ali ipak trebaju vidjeti empatiju u odraslima oko njih, zato im budite dobar primjer.

Sve počinje načinom na koji se roditelji odnose prema svojoj djeci. Oni koji pokazuju zanimanje za stvari koje su predmet interesovanja njihove djece i reaguju na njihove emocije brižno i pozitivno, na dobar način uče djecu empatiji.

Zadovoljite njihove emocionalne potrebe i razgovarajte o njima

Kad su emocionalne potrebe djeteta zadovoljene, ono na taj način uči kako ispuniti tuđe emocionalne zahtjeve.

Dobra je ideja da razgovarate sa djecom o emocijama i tome kako ih drugi ljudi doživljavaju. Imenujte njihove emocije (npr. ljubomora, ljutnja i ljubav) i naučite ih da su one sasvim normalne. Kako bi razumjeli i prepoznali osjećanja drugih moraju prvo osvijestiti vlastita.

Potražite situacije koje utiču na drugu osobu i ukažite im na njihovo značenje za druge.

Igrajte igre

Mlađa djeca se često vole pretvarati da su neko ili nešto drugo. Iskoristite tu igru da ih podučite empatiji. Neka vaše dijete glumi nekog lika iz knjige ili sa TV, ili čak nekoga koga znate. Zajedno stvorite priču a tokom igre recite djetetu da zamisli kako se njihov karakter osjeća u datoj situaciji. To će im skrenuti pažnju na emocije koja druga osoba može doživjeti u toj situaciji.

Razvijajte njihov unutrašnji moralni kompas

Učenje djeteta razlici između dobra i zla od najranijeg doba daje im snažan unutrašnji kompas koji će ih usmjeravati da naprave dobar izbor. U situacijama koje zahtijevaju odluku, pomozite im da vide kako naši izbori i ponašanje utiču na druge. Razgovarajte sa njima o tome kako je nepravdno štetiti drugima i pomozite im da vide nesreću i štetu koju uzrokuju. Teme mogu biti i male stvari poput nazivanja brata ili sestre pogrdnim imenima .

Vještina empatije djeci olakšava povezivanje s drugim živim bićima a empatična djeca su uspješnija i zadovoljnija u školi u društvenim situacijama. Podižući djecu koja razumiju i praktikuju empatiju, dajete im neprocjenjiv dar jer je empatija neophodna za razvijanje uspješnih emocionalnih odnosa.

Leave a Comment