Fitnes Zdravo tijelo

Vitamini i minerali za lakše mršavljenje

Vitamini i minerali za lakše mršavljenje

Ponekad uprkos zdravom načinu života, odricanju i dektoksikaciji organizma-rezultati i dalje izostaju. Ne očajavajte, jer je vrlo vjerovatno da ono što vam nedostaje jesu vitamini.

Mnogi ljekari naglašavaju da jednom kada počnete sa režimom ishrane koji uključuje odgovarajuće vitamine koji odgovaraju vašim potrebama-imaćete manju potrebu za hranom, više energije ali i bolji san. Vitamine i minerale koji odgovaraju vašim individualnim potrebama pronađite ovdje.

Pročitajte i: Green Spa – popularan tretman za sagorijevanje masti 

Koje vitamine i minerale odabrati kao pomoć pri mršavljenju?

Jod

Kod osoba sa usporenim radom štitne žlijezde, gubitak težine može biti pravi izazov. I dok je stona so obogaćena jodom, većina ljudi prelazi na druge opcije poput morske soli što na kraju dovodi do nedostatka joda u organizmu. Sa jodom, ipak ne treba pretjerivati jer visoke doze jodnih suplemenata mogu dovesti do komplikacija poput pretjeranog lupanja srce i anksioznosti.

Vitamin D

Ukoliko imate niske nivoe vitamina D u organizmu, vaše tijelo će višak šećera prevesti u mast, a ne energiju upozoravaju stručnjaci. Nivo vitamina D je niži kod gojaznih osoba kao i onih koji su fizički neaktivni, a često je nedostatak ovog vitamina čest uzrok gojaznost i usporenog metabolizma.

multivitamini

Željezo

Nedostatak željeza i anemija se najčešće javljaju kod gojaznih osoba, što nikako nije slučajnost. Studije pokazuju kako uspješno izliječena anemija dovodi i do smanjenja obima struka i tjelesne težine

Pored toga, željezo značajno utiče na naš nivo energije- kada se osjećamo energičnim imamo više volje i snage za vježbanje. Stoga, ukoliko niste pretjeran ljubitelj crvenog mesa, potražite suplemente željeza koji će vam obezbjediti dovoljnu količinu ovog minerala. Željezo je potrebno uzimati u kombinaciji sa vitaminom C kako bi se potpomogla apsorpcija