Savjeti Zdravo tijelo

Zašto bi svaki muškarac trebao da uzima cink

ašto bi svaki muškarac trebao da uzima cink (2)

Zbog svojih mnogobrojnih benefita po zdravlje, cink je mineral koji se preporučuje svima, a posebno muškarcima! Unošenjem cinka, bilo putem suplemenata ili ishrane podignuće nivo testosterona ali i održati zdravlje prostate muškarca. Pored toga, cink jača imuni sistem, održava zdravlje srca i poboljšava pamćenje. O prednostima cinka po zdravlje muškaraca kao i namirnicama u kojima se ovaj mineral može pronaći, pročitajte u nastavku teksta.

Sadržaj teksta:

Cink održava normalan nivo testosterona

Nizak nivo testosterona može imati mnogobrojne neugodne posljedice poput erektilne disfunkcije, smanjenog libida kao i gubitka mišićne mase. Studija obavljena na muškarcima starosne dobi od 20 do 80 godina, pokazala je značajan pad u nivou testosterona kod mlađih muškarca sa smanjenim unosom cinka. Kod muškaraca starijeg doba, uzimanje suplemenata cinka rezultovalo je povećanjem nivoa testosterona.

Uzimanje cinka, bilo putem suplemenata ili ishrane preporučuje se svim zdravim muškarcima, bez obzira na starosnu dob.

Cink je važan i za zdravlje prostate

Sve češći problem kod starijih muškaraca jeste problem uvećane prostate. Problemi uvećane prostate mogu uzrokovati neugodne simptome poput učestalog mokrenja ili dalje komplikacije poput infekcija urinarnog trakta kao i raka prostate.

Uvećana prostata: simptomi i liječenje

Cink je ključan mineral u sintezi proteina

Dovoljan unos proteina u organizmu nije važan samo za izgradnju mišićne mase. Proteini se nalaze u gotovo svakoj ćeliji organizma pa čak i u vašoj DNK.

Nakon što unesemo proteine u organizam, oni se razlažu na amino kiseline u organizmu, a zatim opet slažu gradeći različite proteine potrebne organizmu. Upravo u ovom procesu učestvuje cink, što znači da bez obzira da li unosite dovoljno proteina u toku dana- bez cinka organizam ih neće iskoristiti pravilno.

Da li su bolji proteini iz mesa ili biljaka?

Cink pomaže rast zdrave i jake kose

Iako je ovo problem koji više zaokuplja ženski rod, složićete se da je ćelavost i opadanje kose kod muškaraca problem podjednako zastupljen i kod starijih muškaraca.

Budući da cink učestvuje u izgradnji svih proteina, pa tako i proteina kose-keratina. Bez dovoljno cinka, kosa postaje slaba i rijetka, a nakon što jednom opadne manje je vjerovatno da će izrasti nova kosa.

Kako spriječiti opadanje kose?

Namirnice bogate cinkom

Jedan od najbogatijih prirodnih izvora cinka su orašasti plodovi i sjemenke-posebno sjemenke bundeve. Pored toga, mesni proizvodi, jaja, kao i integralne žitarice i pšenične klice takođe obiluju mliječnim proizvodima. Cink se takođe nalazi u povrću poput krastavaca, zelene salate, maslina, paradajiza i špinata.

Koji multivitamini su nam stvarno potrebni i kako ih dozirati