Bolesti Medicina

Uvećana prostata: simptomi i liječenje

uvećana prostata simptomi liječenje

Benigno uvećana prostata je stanje pri kojem dolazi do oticanja žlijezde prostate. Ovo stanje se naziva još i benigna prostatična hiperplazija ili BHP. Uvećana prostata ne znači da imate rak. Ovakvo stanje, ipak zahtjeva liječenje ukoliko je popraćeno određenim simptomima.

Uvećana prostata se najčešće javlja kod starijih muškaraca. Mokraćna cijev prolazi kroz prostatu zbog čega mnogi muškarci imaju problema sa uriniranjem ukoliko uvećana prostata ograničava protok urina.

Urološki pregled: kada je pravo vrijeme za posjetu urologu?

Sadržaj teksta:

Šta je prostata?

Žlijezda prostate je dio muška polna žlijezda veličine oraha, koja se nalazi ispod mokraćne bešike, a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. Tečnost koju proizvodi prostata pomaže u zaštiti sperme, održavajući spermatozoide pokretnima.

Uvećanje prostate se dešava tokom dva životna perioda. Pri rođenju, njena veličina dostiže veličinu zrna graha, a zatim se naglo uvećava tokom puberteta. Hormoni u pubertetu podstiču rast ove žlijezde, zbog čega prostata postaje naglo uvećana.

Iz još uvijek nejasnh razloga, drugi rast prostate počinje u 30-tim godinama muškaraca i nastavlja da raste sa godinama na prosječnu težinu od 40 grama sve do 70-tih godina života.

Mnogi muškarci su u starijem dobu podložni urinarnim infekcijama, što može rezultovati upalom ili uvećanjem prostate. Uvećana prostata, međutim, ne uzrokuje problemem urinarnog trakta. Problemi sa urinom su rijetki simptomi raka prostate.

Uvećana prostata simptomi

Uvećana prostata se nalakše prepoznaje po sljedećim simptomima koji se pogoršavaju sa vremenom:

 • Potreba za učestalim mokrenjem
 • Potreba za mokrenjem tokom noći
 • Otežano mokrenje
 • Slab protok mokraće koji se često zaustavlja, a zatim opet počinje
 • Osjećaj kao da se morate naprezati kako biste mokrili
 • Osjećaj da se mokraćna bešika nije isprazila odmah nakon uriniranja
 • Urin nastavlja da kaplje nakon što ste završili sa mokrenjem
 • Uvećana prostata može prozrokovati komplikacije kao što je infekcija urinarnog trakta. Može se javiti i kamen u bubregu.

Važno je napomenuti da uvećana prostata ne izaziva uvijek sve navedene simptome, te da se navedeni simptomi ne odnose samo na prostatu.

Pročiajte i : Koliko je potrebno muškarcu da ejkulira kako bi izbjegao rak prostate?

Kako se dijagnostifikuje uvećana prostata

Ljekar će vas najprije detaljnije ispitati o vašim simptomima. Zatim se radi rektalni pregled kako bi se ispitala veličina i oblik prostate.

U određenim slučajevima rade se testovi krvi i urina kako bi se utvrdilo da li je došlo do infekcije. Prati se nivo specifičnog antigena (PSA) u krvi, a njegove povišene vrijednosti ukazuju na to je da prostata uvećana.

Povišeni nivoi PSA antigena ponekad mogu indikatori raka prostate. Ovakva dijagnoza se najčešće potvrđuje mikroskopskom analizom ćelije prostate.

Još jedan pregled prostate koji se često izvodi je i cistoskopija. Pri cistoskopiji ljekar ubacuje vitki instrument sa kamerom u urteru kako bi pregledao da li prostata uvećana te da li ima određenih nepravilnosti.

uvećana prosata kod muškaraca

Zašto prostata postaje uvećana

Doktori i istraživaći još uvijek pokušavaju da otkriju razlog zašto prostata postaje uvećana. Statistički, uvećana prostata se najčešće javlja kod muškaraca u starijem dobu, nakon 40 godine. Muškarci  u 50-tim godinama su najčešće izloženi problemima sa prostatom.

Određene studije sugerišu da uvećana prostata povezana sa hormonskim promjenama koje se dešavaju u određenim životnim dobima.

Kako muškarci stare, njihovi hormoni se mijenjaju, a naročito testosteron i estrogen kao i dihidrotestosteron.

Određene studije su pokazale kako hormonska neravnoteža u određenim periodima kod muškarca mogu biti uzroci abnormalnog rasta ćelija, zbog čega na kraju nastaje uvećana prostata.

Određeni faktori poput godina, dijabetesa, gojaznosti, bolesti srca i istorije bolesti prostate u familiji takođe mogu povećati rizik od bolesti uvećane prostate.

>>>>>>PROSTAMID: ČAJ ZA ZDRAVU PROSTATU<<<<<<

Kakve komplikacije može izazvati uvećana prostata

Mnogi muškarci  ignorišu simptome koje izaziva uvećana prostata. Međutim, rani tretman vam može pomoći da izbjegnete potencijalno opasne komplikacije. Muškarci sa dugotrajnom istorijom uvećane prostate mogu razviti sljedeće komplikacije:

 • Infekcije urinarnog trakta
 • Oštećenje bubrega
 • Krvarenje u urinarnom traktu
 • Nemogućnost mokrenja

Ponekad uvećana prostata može izazvati probleme u urinarnom traktu pri kojima mokraća uopšte ne može da napusti bešiku. Ovakvo stanje može biti posebno opasno jer zarobljen urin može izazvati infekcije urinarnog trakta i oštetiti bubrege.

Hiperaktivna bešika

Hiperkativna bešika se javlja kada mišići koji kontrolišu bešiku ne rade pravilno, zbog čega se javlja učestala potreba za mokrenjem. Gojaznost takođe može vršiti pritisak na bešiku.

uvećana prostata komplikacije

Rak prostate

Uvećena prostata i rak simptome mogu djeliti mnoge simptome. Rak prostate je svakako ozbiljnije stanje od uvećane prostate. Zbog toga je važno da kontaktirate ljekara ukoliko imate simptome uvećane prostate. Ljekar će provjeriti da li su vaši simptomi povezani sa rakom prostate.

Infekcija prostate

Infekcija prostate (prostatitis) nastaje kada se i njena okolina upale. Postoje četiri tipa infekcije prostate i simptomi variraju u zavisnosti od tipa infekcije. Pred ostalih uzročnika, uvećana prostata takođe može biti uzrok prostatitisa.

 • Akutni bakterijski prostatitis
 • Hronični bakterijski prostatitis
 • Hronični nebakterijski prostatitis

Uvećana prostata, liječenje

U zavisnosti od jačine simptoma, ljekar će vam predložiti adekvatno liječenje.

Ukoliko su simptomi blagi, te uvećana prostata ne uzrokuje nikakve komplikacije i probleme, liječenje podrazumjeva jednostavne promjene u životnim navikama i ishrani.

Promjene u životnim navikama

Ukoliko uvećana prostata izaziva samo blage simptome, bez dodatnih komplikacija u tom slučaju simptome možete ublažiti određenim izmjenama u navikama te ishrani.

 • Izbacite alkohol, kofein, kao i gazirana pića sa umjetnim zaslađivačima. Ovakvi napitci mogu iritirati bešiku i pogoršati simptome urinarne infekcije.
 • Naveče unosite manje tečnosti. U kasnim poslijepodnevnim časovima nastojte da unosite manje tečnosti, jer ćete na taj način i manje ustajati tokom noći.
 • Ispraznite mjehur prije nego što napustite kuću. Nuždu uvijek obavite prije velikih putovana, te se raspitajte o najbližoj udaljenosti javnih toaleta.
 • Nakon što urinirate, sačekajte par minuta, a zatim pokušajte ponovo. Na ovaj način ćete isprazniti mjehur u potpunosti.
 • Konsultujte se sa doktorom o ljekovima koje uzimate. Određeni antidepresivi ili dekongestivi mogu pojačati vašu potrebu za uriniranjem
 • Jedite više voća i vlakana. Na ovaj način ćete izbjeći konstipaciju, koja može vršiti dodatni pritisak i pogoršati vaše simptome koje izaziva uvećana prostata.
 • Držite dijetu. Višak kilograma takođe može pogoršati vaše simptome. Razgovarajte sa ljekarom ukoliko ste zabrinuti zbog svoje težine.
 • Vježbajte redovno. Redovna vježba može ublažiti vaše simptome. Ukoliko inače niste pretjerano aktivni, razgovarajte sa ljekarom o tipu vježbi koje se vam se preporučuju.
 • Masaža uretre. Ovo je tehnika kojom se istiskuje urin zaostao u mokraćnoj crijevi. Nakon što ste završili sa mokrenjem, lagano vrhovima prstiju pritisnite bazu skrotuma (koža koja se nalazi oko testisa.) Nastavite lagano pritiskati prema vrhu penisa. O masaži uretre detaljnije se raspitajte kod ljekara ili specijaliste.
 • Upijajući jastučići su jedna od opcija kod muškaraca kojima uvećana prostata izaziva probleme sa mokrenje. Jastučići mogu se nositi u donjem rublju ili umjesto donjeg rublja. Jastučići će upiti svaki višak tečnosti.

uvećana prostata liječenje

Lijekovi

Lijekovi su načešće korišten tretman za liječenje uvećane prostate ukoliko vam se javljaju blagi simptomi. Liječene podrazumjeva alfa blokatore kako bi se mišići prostate opustili. Lijekovi poput inhibitora 5-alfa-reduktaze mogu mogu povratiti hormone u ravnotežno stanje te smanjiti veličinu prostate.

Hirurški zahvat

Ukoliko uvećana prostata ne reaguje na terapiju lijekovima, u tom slučaju se preporučuje hirurški zahvat kako bi se uklonila uvećana prostata ili njen dio. Najčešće izvođen hiriruški zahvat je poznat kao transuretralna resekcija prostate.

Kao i kod cistoskopije, dugački istrument sa kamerom se ubacuje kroz utetru, zatim se uz pomoć istor instrumenta uklanjaju uvećani dijelovi tikva. Drugi tip operacije koji se izvodi je transuretralna incizija prostate.

Ostale opcije podrazumjevaju zračenja ili lasersko odstranjivanje tkiva prostate. Najveći nedostatak ovih metoda su određene nuspojave i nedostatak dugoročne efikasnosti.

Prehana za zdravu prostatu

U poslednje vrijeme, sve više muškaraca se suočava sa uvećane prostate ili raka prostate. Uz određenu prehrambenu strategiju čuvanja zdravlja prostate sigurno ćete smanjiti rizik od navedenih oboljenja.

Pojačajte zdravlje prostate tako što ćete ubaciti u jelovnih sljedećih 6 namirnica.

Paradajz

Paradajz sadrži snažan antioksidans koji se naziva likopen. Likopen pomaže u spriječavanju raka prostate, ako i smanjenju rasta tumora kod muškaraca sa rakom prostate. Likopen smanjuje oštećenje ćelija i usporava proizvodnju ćelija raka. Obzirom da naš organizam ne može iskoristiti likopen iz sirovog paradajza- kuhani proizvodi paradajza mogu biti bolje opcije.

Brokula

Brokula je povrće koje sadrži mnoga kompleksna jedinjenja koja mogu pomoći u zaštiti od raka. Neke studije ukazuju na to da postoji povezanost između količine zelenog povrća koje ste pojeli i vašeg rizika od raka prostate.

Istraživači navode da jedna od fitohemikalija pronađenih u brokuli, selektivno ubija ćelije raka, dok normalne ćelije prostate ostavlja zdrave i nepromjenjene.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je već odavno dio prehrane ljudi u azijskim zemljama, a statistike pokazuju kako je stopa muškaraca sa oboljelom prostatom manja u azijskim zemljama nego bilo gdje u svijetu.

Postoje čvrsti dokazi kako određene komponenete iz zelenog čaja mogu spriječiti razvoj raka prostate.

Mahunarke i soja

Mahunarke poput pasulja, kikirikija ili leća sadrže biološki aktivne biljne supstance poznate kao fitoestrogeni. Izoflavoni su jedan od takvih fitoestrogena. Izoflavoni imaju sposobnost da potisnu rast tumora u ćelijama raka prostate.

Nar

Nar je poznat i kao „čudo od voća“ kada je u pitanju spriječavanje nastanka hroničnih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Naime, antioksidansi koji se nalaze u naru djeluju selektivno na ćelije raka prostate. Studije su dokazale da sok od nara ili njegovi ekstrakti ometaju proizvodnju različitih ćelija raka prostate.

Riba

Polinezasićene masti poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina su esencijalne kiseline koje se u organizam unose isključivo putem ishrane. Optimalan unos korisnih masnih kiseline spriječiće razboj i progresiju raka prostate.

omega-tri masne kiseline

Erektilna disfunkcija i uvećana prostata

Uvećana prostata i erektilna disfunkcija su dva zasebna stanja. Erektilna disfunkcija obično podrazumjeva stanje u kojem muškarac koje u stanju da postigne ili održi erekciju. Iako erektilna disfunkcija može biti uzrokovana raznim zdravstvenim problemima kao što su srčane bolesti, dijabetes ili niski nivoi testosterona-uvećana prostata takođe može pogoršati ovo stanje.

Uvećana prostata može uticati i na seksualni život muškarca. Stepen određenog seksualnog problema kod muškarca varira u zavisnosi od zdravlja prostate. Neki od problema sa kojim se muškarci suočavaju su:

Određeni lijekovi koji se koriste za liječenje prostate mogu izazvati erektilnu disfunkciju. Istraživanja takođe pokazuju kako muškarci koji uzimaju lijekove za erektilnu disfunkciju mogu osjetiti olakšanje simptoma prostate. Neki od tih lijekova su:

 • Vardenafil (Levitra)
 • Slidenafil (Viagra)
 • Tadalafil (Cialis)

Na prmjer, jedna studije ja pokazala kako muškarci koji su uzimali 10 mg vardenafila dva puta dnevno tokom 8 nedelja, imali značajno poboljšanje u simptomima prostate u poređenju sa sličnom grupom koja je uzimala placebo.

Druga studija je pokazala da su muškarci koji su uzimali do 5 mg tadalafila dnevno, vidjela značajna poboljšanja u simptomima koje sa sobom nosi uvećana prostata kao i erektilna disfunkcija.