Ljepota Savjeti

Kako spriječiti opadanje kose?

opadanje kose

Bez obzira da li se oduvijek borite sa opadanjem kose ili vam se ovaj problem dešava povremeno, u oba slučaja postoje načini kako da sačuvate svoju kosu od prekomjernog opadanja. Opadanje kose može biti izazvano raznim faktorima kao što su genetika, određeni zdravstveni problemi, stres kao i promjena godišnjeg doba. Srećom, problem opadanja kose moguće je riješiti uz pomoć par jednostavnih trikova i savjeta.

Sadržaj teksta:

Izbjegavajte vezanje kose u rep

Iako je dlaka sama po sebi elastična, zatezanje kose prilikom vezanja u rep može znatno oslabiti korijen dlake što rezultuje njenim opadanjem. Ukoliko nakon svakog češljanja u četki nalazite hrpu svojih vlasi, izbjegavajte njeno vezanje u rep ili visoku punđu.

vezanje kose u rep

Birajte blage šampone pogodne za vaš tip kose

Većina komercijalnih šampona sadrže veoma agresivne sastojke koji nakon pranja mogu skinuti sloj prirodnih masnoća i masnih kiselina sa tjemena koji održavaju kosu čvrstom i zdravom. Čitajte sastojke na bočicama šampona i uvijek birajte one koji sadrže prirodne sastojke koji neće oštetiti vaše tjeme.

Koristite četku za kosu od prirodnih vlakana

Prirodna vlakna će podstaći proizvodnju prirodnih ulja a smanjiće i rizik od njenog lomljenja. Prirodna vlakna će češljanjem raspodjeliti prirodna ulja i proteine keratina duž čitave dlake što će omogućiti njenu regeneraciju i njegu.

opadanje kose četka za kosu

Uzimajte dodatke prehrani

Opadanje kose ponekad može biti uzorkovano nedostatkom željeza, cinka, niacina, selena, vitamina D ili vitamina B kompleksa. Većina ovih vitamina i minerala može podstaći rast nove zdrave i jake kose.