Ljepota Savjeti

Zubni implantati: Sve što trebate znati prije ugradnje

Sve o zubnim implantatima
AUTOR:
dr Svetlana Mlađenović
Centar za estetsku stomatologiju “Simić Dent”

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, zubni implantati najbolje su rješenje za vas. Njihova je najveća prednost ta što omogućavaju da se samouvjereno smijete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.

Sadržaj teksta:

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju. Implantat u obliku šrafa ugrađuje se u viličnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja implantatska suprastruktura, na koju se zatim postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Postoje razne vrste implantata, a najviše pažnje zavrjeđuju implantati vodeće švajcarske kompanije Straumann.

Riječ je o osteogenetskim nadoknadama koje su rezultat preko 20 godina iskustva, rada i istraživanja. Radi se o vrhunskim proizvodima izrađenima po najvišim svjetskim standardima, koji osiguravaju dugovječnost i pouzdanost. Straumann proizvodi svoje precizne alate i zubne implantate s njihovim dodacima u Villeretu (Švajcarska) i Andoveru (SAD), dok regenerativna tkiva proizvodi u Malmöu (Švedska).

Straumann implantati

Svaki je Straumann implantat pod garancijom na materijal i garantuje odsutnost bilo kakvih defekata u materijalu ili lom. Svaki originalni Straumann implantat ima svoj dokument, koji nazivamo “pasošem”, te nakon ugradnje daje se pacijentu.

Kada se sve koriste zubni implantati?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji s drugim zubima kako bi podupirali fiksne ili mobilne protetske radove. Osim toga, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada nedostaje samo jedan zub, za razliku od sanacije nedostatka mostom.

Iz jednostavnog razloga – nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta.

Da li sam kandidat za ugradnju implantata?

Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri ishrani ili ne govorite razumljivo zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prianjaju? Dentalni implantati su rješenje za vas.

Zubni implantati - 1

Potencijalna prepreka može biti količina preostale kosti, odnosno visina i širina koštanog grebena. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat augmentacije (povećanja) kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implantata u vilicu.

Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (npr. nekontrolisani dijabetes, hemoterapija/zračenje nakon tumora i slično).

Nakon kliničkog pregleda i dijagnostike, oralni hirurg procjenjuje jeste li pogodan kandidat za ugradnju implantata te u dogovoru s vama određuje terapiju.

Priprema za ugradnju implantata

Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled usne šupljine i digitalnu rendgensku snimku obe vilice (ortopan), kao i CBCT (3D).

Kroz razgovor sa stomatologom pacijent se detaljno upoznaje sa svim fazama ugradnje implantata, te fazama koje slijede nakon ugradnje.

Tok zahvata ugradnje implantata

Zubni (dentalni) implantat se ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak potpuno bezbolan.

Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata:

 • Prvi korak je izvaditi postojeći zub (ako već nije izvađen) te ugradnja implanta.
 • Drugi korak je razdoblje oporavka koje traje od 3 do 6 mjeseci i tokom kojeg dentalni implantat srasta s kosti (proces koji se naziva oseointegracija).
  Tokom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan temelj za novi zub, na implantat se postavlja gingivo-former koji oblikuje zubno meso za zubnu nadoknadu.
 • Treći četvrti korak nastupaju nedjelju do dvije kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja suprastruktura na koju se postavlja protetski rad, čime se postiže vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje.

Zubni implantat postavljanje 2

Mjere opreza

Neadekvatna oralna higijena glavni je uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata jer u tom slučaju može doći do infekcije implantata i okolnog područja.

Takav se upalni proces može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno izvaditi implantat te nakon oporavka ponoviti implanto-protetsku terapiju.

U rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata. Razlog najčešće leži u  organizmu samog pacijenta.Top of Form

Vrste zubnih nadoknada

Zubne nadoknade koje se postavljaju na implantant mogu biti različite. U nastavku su nabrojene najčešće indikovane.

Jedan zub na implantatu

Jedan zub na implantatu 3

Zahvat se planira na temelju rendgenske snimke i pregleda. Na mjesto na kojem nedostaje zub ugrađuje se implantat.

Nakon zarastanja (oseointegracije), koje može trajati od 3 do 6 mjeseci, uzima se otisak po kojem se radi krunica kao nadoknada.

Mali most na implantatima

Mali most na implantatima 4

Kod osoba kojima nedostaju 3 zuba, preporuka je postaviti most koji će imati 2 ili više uporišta.

Nakon pregleda i planiranja zahvata ugrađuju se implantati. Nakon zarastanja (oseointegracije), koja može trajati od 3 do 6 mjeseci, uzima se otisak po kojem se radi most koji će nadoknaditi zube.

Proteze fiksirane implantatima

Proteza na implantatima 5

Raspored i količina implantata zavise od stanja kosti, a obično se ugrađuju po 4 implantata u gornju vilicu i 2 implantata u donju vilicu.

Nakon ugradnje implantata izrađuju se privremene mobilne proteze koje se nose dok trajni rad nije gotov.

Implantat se nalazi u kosti, a vanjski dio nosi element veze kojim se proteza učvršćuje. Podupiranjem proteze implantatima postiže se bolja stabilnost.

Rad na 4 implantata (ALL ON 4)

Ova relativno nova implantološka metoda namijenjena je pacijentima bez zuba ili sa zubnim protezama, koji u kratkom vremenu žele nov osmijeh. Ovaj sistem se koristi kod potpune bezubosti i/ili kada nije moguće postići zadovoljavajuću stabilnost potpune proteze.

All on 4

U vilicu se ugrađuju četiri zubna implantata koji služe kao nosači koji pridržavaju protezu.

Implantati se ugrađuju u prednji dio vilice i gdje se nalazi najviše kosti, a kako se ugrađuju pod određenim uglom zahvataju veću površinu zubnog grebena te je moguće nadoknaditi sve zube koji nedostaju, a da se pritom izbjegne zahvat augmentacije (povećanja) kosti ili podizanja dna sinusa.

Prednosti All on 4 metode:

 • Zubni implantati doživotno su rješenje
 • Protetska nadoknada dugotrajno je rješenje (u prosjeku traje 10 godina)
 • Rekonstrukcija svih zuba jedne vilice na 4 implantata
 • Bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata
 • Minimalno vrijeme oporavka
 • Po potrebi, u jednom dolasku obavljaju se zahvati vađenja zuba i ugradnje implantata
 • Poboljšanje kvalitete života
 • Ugodnost prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja)
 • Higijena (hrana ne upada ispod proteze)
 • Vraćanje prirodnog izgleda lica i izgubljene funkcije žvakanja

Kandidati:

 • Pacijenti koji žele fiksni protetski rad, a izgubili su sve ili većinu svojih zuba
 • Pacijenti koji imaju potpunu mobilnu protezu duži niz godina
 • Pacijenti kod kojih je tokom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u zadnjem dijelu vilice.
 • Pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje.

Zahvat se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

 • Kod uznapredovale osteoporoze
 • Kod pacijenata s nekontrolisanim dijabetesom
 • Kod pacijenata koji su unutar 6 mjeseci bili na terapiji zračenjem u području glave i vrata

Za planiranje zahvata potreban je ortopan i CBCT snimak vilice. Takav snimak omogućava precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću vilične kosti.

Ako je potrebno, vade se preostali loši zubi, a potrebna je i modelacija viličnog grebena. Tim zahvatom se niveliše nivo vilične kosti što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima.

Tok zahvata

Trajanje zahvata ovisi o broju implantata, stoga hirurg prije zahvata dogovora očekivano trajanje cijelog procesa. Zahvat se izvodi se u lokalnoj anesteziji ili u svjesnoj sedaciji.

Tokom proteklih nekoliko godina sedacija je postala sve manje izuzetak, a sve više pravilo kada je reč o komplikovanijim zahvatima. Na takav razvoj prakse najviše su uticali zahtjevi pacijenata, jer je za pacijenta na prvom mjestu uvijek odstustvo bola, dok je ljekaru na prvom mjestu pacijent.

Dva implantata ugrađuju se okomito u središnji dio vilice na poziciji dvojki, odnosno, tzv. sjekutića. Zadnji implantati se ugrađuju pod uglom od 45 stepeni, tako da implantat izlazi iz vilice u području drugog pretkutnjaka. Takvim zakošenim položajem implantata u vilicama se zaobilaze kritična područja sa smanjenim volumenom kosti.

Izrada privremenog rada

Nakon ugradnje implantata spreman je privremeni rad, odnosno nadoknada, koja je uključena u cijeli proces planiranja. Privremeni rad se izrađuje od akrilata i nosi se tri mjeseca, do izrade trajnog protetskog rješenja na implantatima.

Trajni protetski rad

Tri mjeseca nakon ugradnje implantata kreće se s izradom trajnog protetskog rješenja. To je razdoblje potrebno kako bi tvrda i meka tkiva vilica poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni rad se skidanjem šrafova jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak vilica za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebno je nekoliko radnih dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zuba.

Oporavak

Nakon ugradnje implantata pacijent uzima antibiotik prema preporuci stomatologa, a 7  dana nakon ugradnje uklanjaju se konci. Nakon minimalno tri mjeseca provjerava se stabilnost implantata. Potom se stavlja nadogradnja, na implantat kojim oblikujemo zubno meso, nakon čega slijedi izrada trajnog protetskog rada. Dok trajni protetski rad nije gotov, nosi se privremeni protetski rad.

Tokom oporavka nema većih komplikacija te je pacijent u mogućnosti normalno funkcionisati sve vrijeme.

Mjere opreza

Budući da je most postavljen ALL ON 4 metodom jednokomadna konstrukcija gdje ne postoje razmaci između pojedinih zubi, most se čisti kao jedinstvena cjelina. Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i zbog toga se razlikuje od tehnika čišćenja prirodnih zuba.

Čisti se četkicom i zubnom pastom, a područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom o čemu više možete porazgovarati sa stomatologom. Zbog dezinfekcije usne šupljine, preporuka je jednom dnevno korištenje vodice za ispiranje usta. Takođe, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso.

Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje.

Rad na 6 implantata (ALL on 6)

All on 6

Ovaj je sistem prikladan kod gubitka svih zuba u gornjoj ili donjoj vilici, a njime se može u kratkom vremenu vratiti funkcija vilice te estetika lica.

Ovom se metodom u vilicu ugrađuje šest implantata, na koje se nakon zarastanja šrafovima fiksira keramički most koji u potpunosti nadomješta izgubljene vlastite zube.

U slučaju da postoji nedostatak kosti, ugrađuje se umjetna kost.

Most koji je postavljen na šest implantata čini cijelu terapiju stabilnijom, dugotrajnijom, a vašem licu vraća lijep izgled.

Šta je imedijatna implantacija?


Gubitak zuba u estetskom području često je za pacijenta traumatično iskustvo. Zubni implantat nudi najisplativije i dugoročno rješenje za zamjenu nedostajućih zuba, pružajući pacijentu najbolji osjećaj sigurnosti i dobrobiti.

Nedavno je postalo uobičajeno postavljanje zubnog implantata odmah nakon ekstrakcije zuba s trenutnim opterećenjem. Prednosti imedijatne implantacije uključuju manje hirurških intervencija, smanjenje ukupnog vremena liječenja, smanjenje gubitka mekog i tvrdog tkiva i psihološko zadovoljstvo pacijenta.

Kod konvencionalnog postupka postavljanja zubnih implantata, koje uključuje vađenje zuba, potrebno je čekanje 2 do 4 mjeseca za zarastanje rane. Nakon toga slijedi ugradnja implantata i ponovo čekanje od 3 do 6 mjeseci za oseointegraciju zubnog implantata s okolnom kosti, a nakon ovog postupka potreban je drugi manji hirurški zahvat kako bi se otvorio zubni implantat i postavila nadogradnja na implantatu i keramička krunica.

Uzevši u obzir protetsko liječenje, pacijent mora čekati 8-12 mjeseci da bi se izgubljeni zub zamijenio. Zbog ovih nedostataka koji se odnose na konvencionalnu tehniku, razvijene su strategije za bitno skraćenje cjelokupnog tretmana ugradnjom zubnog implantata odmah nakon ekstrakcije zuba, nakon čega slijedi trenutno opterećenje zuba protetskim radom.

Zašto je ponekad potrebno vađenje zuba?

Razlozi za ekstrakciju zuba uključuju, ali nisu ograničeni na: uništenu zubnu krunu, ostaci korijena propalog zuba, nedostatak nivoa paradontnog ligamenta zuba, duboki neizlječivi karijes, prijelome korijena zuba, resorpciju korijena i zube kod kojih nije moguće napraviti reviziju korijenskih kanala.

Imedijatna implantacija je tretman koji se može odraditi samo u idealnim okolnostima, stoga nije indikacija za sve pacijente zainteresovane za zubne implantate. Bilo kakvi upalni procesi na korijenu ili u okolini izvađenog zuba, te nedostatak kosti, apsolutna su kontraindikacija za imedijatnu implantaciju.
Vadjenje zuba prije ugradnje implantata

Idealno stanje za imedijatno (trenutno) postavljanje zubnog implantata uključuje adekvatnu kvalitetu kosti, zubne implantate posebnog oblika i površine. Potrebna je minimalna dužina implantata od 10 mm za terapiju All on 4 ili minimalno 8 mm za pojedinačni zub, odgovarajuća primarna stabilnost i izbjegavanje bočnih sila. Primarna stabilnost imedijatno postavljenog implantata smatra se najvažnijim faktorom u trenutnom opterećenju.

Imedijatna implantacija najčešće se koristi kada je potrebno vađenje zuba u prednjem dijelu vilice, tj. u estetskoj zoni. Time se omogućuje da zubni implantat bude trenutno opterećen zubnom krunicom i da pacijent ne mora izaći iz ordinacije bez zuba u frontalnom, najvidljivijem djelu, te kod pacijenata koji imaju dovoljnu širinu i visinu kosti za terapiju All on 4 .

Imedijatna implantacija smatra se visoko osjetljivom tehnikom postavljanja zubnog implantata, zahtijeva iskustvo i visoku stručnost oralnog hirurga koji obavlja zahvat.

Zubni implantati – komplikacije

Do komplikacija koje mogu nastati sa zubnim implantatima najčešće dolazi ukoliko se ne slijede protokoli za ugradnju zubnog implantata. Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je osigurati da je cijela usna šupljina zdrava, a posebno “zubno meso” tzv. parodoncijum.

Implantati komplikacije

Do komplikacija može doći ukoliko se npr. zubni implantat ugrađuje kod pacijenta sa aktivnom upalom zubnog mesa- parodontitisom i prenosom infekcije iz nekog drugog dijela vilice na mjesto implantacije. Takođe kao prevenciju potrebno je uvijek dan prije početi piti antibiotik koji vam je vaš stomatolog dužan prepisati i naglasiti.

Do komplikacija može doći i zbog nesterilnih hirurških instrumenata. Kao posljedica navedenih komplikacija najčešće dolazi do odbacivanja implantata.

Odbacivanje implantata – simptomi

Odbacivanje zubnog implantata izuzetno je rijetko, ali može se dogoditi. Osim već navedenih uzroka komplikacija ovo prvenstveno zavisi od kvaliteta kosti pacijenta te o njegovom organizmu. Osobe koje imaju slabiji imunološki sistem imaju veću šansu da dođe do odbacivanja zubnog implantata. Taj rizik je povećan i kod pušača, kao i kod pacijenata koji koriste određene vrste lijekova. Vrlo je važno da tokom konsultacija sa stomatologom navedete ukoliko su vam prepisani lijekovi za bilo koju vrstu bolesti. Takođe kao što smo već prethodno istaknuli, izuzetno je važno da vaš stomatolog slijedi sve protokole za ugradjivanje implantata. Prvi simptomi su najčešće akutna bol, pokretljivost struktura, miris i crvenilo.

Ono što je najvažnije kada se odlučite na ugradnju zubnog implantata je da se informišete ima li taj zubni implantat svoj pasoš, tj. svoj sertifikat u kojem će pisati serijski broj implantata i pozicija zuba koji ujedno služe i kao garancija na zubni implantat.