Odrasli Psihologija

5 najzdravijih novogodišnjih odluka

5 najzdravijih novogodišnjih odluka

Većina nas sa simboličnim prvim Januarom i početkom Nove godine donosi većinu odluka koje planiramo ostvariti u godini ispred nas. Često od Nove godine očekujemo i više od realnog ili donosimo previše odluka za prekratno vrijeme zbog čega prebrzo odustajemo od svojih planova. Ipak, neke od novogodišnjih odluka koje često dolazimo su vrijedne ostvarivanja, a mi vam donosimo neke od njih.

Sadržaj teksta:

Gubitak kilograma

Novogodišnja odluka o gubitku kilograma jedna je od najpopularnijih ali i najteže ostvarivih odluka. Uprkos tome, uspjeh je itekako moguć ukoliko ne očekujete da se kilogrami istope preko noći. Skidanje viška kilograma je dugotrajan i zahtjevan proces, ali ne i nemoguć. Vodite bilješke o tome koliko ste napredovali, količini kalorija kao i tome šta jedete. Bilješke će vam uveliko poslužiti kao motivacija tako što ćete imati uvid u svoj napredak i količinu izgubljenih kilograma.

Prestanite pušiti

pusenje posljedice po zdravlje

Ukoliko je svaki dosadašnji pokušaj da prestanete pušiti rezultovao neuspjehom možda će vas obradovati činjenica da su svi bivši pušači i do nekoliko puta pokušavali prije nego što su se zauvijek riješili ove nezdrave navike. Tajna uspjeha je da pokušate sa različitim metodama prije nego što utvrdite koja je po vas najefikasnija. Osim što ćete se osjećati bolje, razmislite i o tome koliko ćete novca uštedjeti.

Oslobodite se stresa

Povremeni pritisak i stres nam neće naškoditi, ali ukoliko je stres hroničan tada povećava rizik od insomnije, depresije, srčanih bolesti pa čak i gojaznosti. Prekomjeran rad i nedovoljno sna doprinose stresu. Priuštite sebi opuštanje, odmor a slobodno vrijeme provodite sa porodicom i prijateljima kako bi poboljšali kvalitet svog života i oslobodili se stresa.

Volontirajte

Često mislimo da smo srećni onda kada radimo na sebi, ali pomaganjem drugima takođe postajemo srećniji i ispunjeniji. Svi znamo da je sreća ključ zdravog života, a nedavna istraživanja pokazuju da osobe sa pozitivnim razmišljanjem  imaju i do 20 odsto manje rizika od pojave srčanih bolesti.

 Izbacite alkohol

izbacite alkohol

Postoji dosta studija o tome kako male količine alkohola mogu ponekad biti korisne po naše zdravlje ali pretjerivanje u alkoholu može izazvati mnogo veće probleme. Alkohol utiče na neurotransmitere u mozgu što može da izazove pojavu depresije, probleme sa koncentracijom i pamćenjem. Hronični alkoholizam povećava rizik od bolesti jetre, srčanog udara pa čak i raka.