Odrasli Psihologija

7 znakova da trebate otići iz loše veze

kada otici iz veze

U početku veze, dok traje zaljubljenost, rijetko ko može vidjeti mane svog partnera. Naime, vremenom naša “opsjednutost” blijedi, te su loše navike i karakterne osobine sve uočljivije. Slažete li se da toksičan odnos može negativno uticati na vaše zdravlje? Naime, mnogi slučajevi depresije, tahikardije i aritmije, gubici menstruacije i tegobe sa digestivnim sistemom mogu nastati kao posljedica prekomjernog stresiranja usljed lošeg odnosa sa partnerom.

Ako ste se prepoznali u nekima od ovih bolesti i poremećaja rada određenih funkcija, vrijeme je da se preispitate zašto i dalje ostajete u takvoj vezi. U slučaju da su vas zadesile neke od navedenih situacija – tri puta mjerite i jednom sjecite.

Sadržaj teksta:

Javlja se samo kad njemu odgovara

Tu je samo kada je njemu lijepo i kada mu odgovara vaše prisustvo, a onda se naprasno ne javi danima. Kada se ipak javi ponaša se kao da ništa nije zgriješio i čudi vam se što se ljutite. Neko ko sa vama ima ozbiljne namjere ovako se ne ponaša!

Laže

Najgora istina je bolja od najgore laži. Laganje se nikome ne smije tolerisati, a pogotovo ne osobi koju volite i poštujete, te dijelite svoje najintimnije trenutke.

 Ne želi da čuje ne

Ne poštuje vaše odluke, a naročito one koje se kose sa njegovim. Kada kažete ne, za njega to ne znači ništa, a vama ne treba čovjek koji ne poštuje vašu riječ.

On je uvijek u pravu

Možda vam to nije smetalo na početku, ali u toku veze, ova navika može biti jako velika prepreka za vašu dalju sreću. Život sa čovjekom koji je uvijek u pravu, postaje vremenom nemoguć!

Nikada niste na prvom mjestu

Recimo da je donekle prihvatljivo da se u nekom periodu života povinujete, te dopustite da posao bude ispred vas. No, šta ako vas društvo i hobiji bace na neugodno treće mjesto? Hoćete li se zadovoljiti time? Nikako i nikada! Postanite sami sebi prioritet, ako njemu niste.

Imate osjećaj da vas ne cijeni

Dajete se prečesto i previše, a to vam nije uzvraćeno istom mjerom? Šta vas dalje zadržava u vezi gdje druga strana nije sposobna ili ne želi da vidi vaš trud i ulaganje u vezu ili brak? Pravi muškarac će vas cijeniti i zbog najmanje sitnice u koju ste uložili dio sebe i svog vremena, a nerijetko i materijalnih sredstava.

Skriva vas

Pitate se zašto vas i dalje ne želi upoznati sa porodicom i prijateljima? Potpuno je logično da ćete usljed “skrivanja” osjećati određene sumnje, manjak samopouzdanja ili osjećaj da ste nešto zgriješili.

Ukoliko se i nakon otvorenog razgovora situacija ne promijeni – znate šta vam je činiti. Za one koje su u dugim vezama: obožavao vas je izvoditi pred u javnost, jer mu je impresioniralo da ste baš vi sa njim, no sada se gotovo ne možete sjetiti kada ste zadnji put izašli na sastanak? Dobro razmislite u čemu leži suština ovog problema i ne nasjedajte na jeftine izgovore.