Odrasli Psihologija

Bonton u teretani: 8 stvari koje ne treba da radite

teretana

Ako redovno idete u teretanu, sigurno ste sreli ljude koji ne slijede pravila teretane i rade stvari zbog kojih poželite da ste ostali kod kuće.

Kako bi vježbanje u teretani bilo ugodno iskustvo za vas i ljude oko vas, nemojte da radite ove stvari:

  1. Znojiti se tokom vježbanja potpuno je normalno, pa bi peškir trebao biti obavezan dio vaše opreme. Znojenje ostavlja trag i na spravama, koji neće nestati ukoliko ga ne obrišete, pa to obavezno uradite nakon korištenja sprave. Ni vi ne želite da koristite spravu okupanu nečijim znojem, zar ne?
  2. Nemojte da pišete poruke na telefonu, provjeravate mailove ili slikate selfije dok ste na spravi. U teretanu ste došli da vježbate, ne zaboravite to.
  3. Jedni od najiritantnijih ljudi u teretani su oni koji vode vrlo duge i glasne razgovore na telefonu tokom treninga. U istu kategoriju spadaju i oni koji puštaju muziku na zvučnike ili toliko glasno da se čuje kroz slušalice.
  4. Sprave su tu za sve i svako ima jednako pravo da ih koristi. Nemojte potrošiti sat vremena na traci za trčanje ako vidite da drugi čekaju na svoj red.
  5. Tegove uvijek ostavljajte tamo gdje pripadaju i gdje će ih drugi lako pronaći. Ostavljajući tegove na podu teretane rizikujete da neko padne ili se povrijedi.
  6. Predugo zadržavanje na spravi je nepristojno, ali je i stajanje sa prekrštenim rukama ispred osobe koja vježba. Nemojte da požurujete druge i budite strpljivi.
  7. Bez obzira da li je u pitanju grupni fitnes ili pojedinačni trening sa instruktorom, nemojte da kasnite. Ako zakasnite, potrudite se da što manje moguće prekidate druge.
  8. Svlačionica nije vaše privatno vlasništvo i u njoj se ne možete da se ponašate kao kod kuće. Nemojte činiti da se drugi osjećaju neugodno. Poštujte druge i njihovu privatnost i uvijek očistite za sobom.

Leave a Comment