Mladi Odrasli Psihologija

Čitanje knjiga može produžiti život

citanje knjiga

Svi znamo da knjige mogu obogatiti naše živote, ali da li one imaju i zdravstvene prednosti i kakve to? Ako imaju, razlikuje li se čitanje knjiga od čitanja novina i časopisa? Naučnici sa Univerziteta Yale School of Public Health uradili su istraživanje kako bi odgovorili na ta pitanja.

Proučavani su podaci o čitalačkim navikama 3.635 učesnika starijih od 50 godina koji su bili podijeljeni u tri grupe – oni koji ne čitaju knjige, oni koji sedmično na čitanje knjiga potroše tri i po sata a treću grupu činile su osobe koje sedmično čitaju više od tri i po sata.

Utvrđeno je da ljudi koji čitaju knjige do tri i po sata sedmično imaju 17%, a koji čitaju više čak 23% manji rizik od smrti u narednih 12 godina i u prosjeku žive 2 godine više od onih koji ne čitaju. Čitanje samo novina ili časopisa je pokazalo sličnu vezu, ali povezanost je mnogo slabija jer manje angažuju um čitaoca.

Istraživanje je takođe otkrilo da knjige najviše čitaju fakultetski obrazovane žene koje imaju više prihode.

Čitanje knjiga potiče empatiju, poboljšava socijalnu perceprciju i emocionalnu inteligenciju, što donosi mnoge prednosti kognitivnim procesima i samim tim produžava životni vijek.

Leave a Comment