Kozmetika i preparati Ljepota

Da li je farbanje kose zaista dobar izbor za vas

Da li je farbanje kose zaista dobar izbor

Žene farbaju svoju kosu iz mnogo razloga, a jedan od najvažnijih je privlačan i osveženi izgled, odnosno lepota. Sveža boja kose i promena stajlinga utiče na bolje samopouzdanje, zbog čega se svaka žena oseća sigurnije u sebe i svoje sposobnosti. Farbanje je i nalakši način da se malo dotera svoj izgled, a isto tako u manjoj ii većoj meri može sakriti sede vlasi.

Sa druge strane, žensko ulepšavanje može biti skupo po zdravlje jer se pojavljuju brojne neželjene reakcije koje nas mogu koštati mnogo više od lepote. Kao posledica farbanja kose dolazi do alergijskih reakcija, razičitog stepena iritacije na koži, ali i do mnogih drugih neželjenih dejstava.

Međutim, postoji način da vašu kosu ofarbate bez štetnih posledica i da vaš novi izgled bude besprekoran. Naravno u pitanju su prirodne farbe za kosu, koje možete napraviti sami i u domaćoj radinosti.

Ako se može smatrati kao mana, onda je glavni nedostatak homemade boja za kosu taj što se željeni efekat postiže posle više ponovljenih tretmana. Ali, prednosti koje prirodne farbe za kosu imaju na zdravlje su daleko veće od onih koje imaju kupovne. Ovo ne važi samo za farbanje kose, već se odnosi na sve zdrave navike koje mogu uticati na vašu lepotu.

Kupovne, industrijske boje ostavljaju jako štetne posledice. Ne preporučujemo da se odlučite za fabričke boje za kosu, ali ukoliko one budu vaš izbor birajte profesionalne farbe za kosu i proverene proizvode renomiranih proizvođača, isključivo po preporuci frizera.

Sadržaj teksta:

Opasnosti od farbanja kose komercijalnim farbama

Pored same činjenice da promena boje kose zaista ulepšava naš izgled, postoji i ta činjenica da postoje mnogo opasnije posledice farbanja koje mogu biti kobne po naše zdravlje. Stručnjaci navode da je naveća opasnost od štetnih sastojaka upravo ta što oni ostaju godinama u organizmu, odnosno u telu i krvotoku.

Kao najveća opasnost navodi se činjenica da se oni svakim ponovljenim postupkom nagomilavaju u telu i ne izbacuju se iz organizma, već se trajno zadržavaju. Najopasniji štetni sastoci koje one sadrže su amonijak, parabeni, rezorcinol i slični nepoželjni sastojci.

U nastavku saznajte kako farbanje kose može uticati štetno po vaš izgled i zdravlje.

Opadanje kose zbog farbe

Ne treba vas začuditi ako se posle prečestog farbanja kose primeti oslabljen kvalitet kose. Ne samo da može doći do manjeg i neprimetnog opadanja kose, već se mogu primetiti ozbiljnije posledice ovog neželjenog stanja. Štetni sastojci mogu uništiti strukturu dlake, oslabiti njen koren zbog čega se može lako desiti slabljenje i pojačan gubitak kose na celoj površini glave.

opadanje kose

Iritacija i alergije

Komercijalne farbe za kosu u svom sastavu imaju brojne sekundarne sastojke, koje su veoma opasne po opšte zdravlje. Zbog hemijskih reakcija koji se pri farbanju javljaju koža može reagovati na neki sastojak. Pojedini sastojci mogu izazvati iritaciju kože glave, što dovodi i do stvaranja ranica na glavi. Zatim, mogu dovesti do perutanja kože što je svakako posledica štetne farbe za kosu.

Pored toga, nije iskljućena potencijalna opasnost zbog preosetljivosti na neki od sastojaka, zbog čega se mogu manifestovati i alergijske reakcije na koži.

Bolest disajnih puteva

Farbe za kosu sadrže povećanu koncentraciju amonijaka koji ne samo što iritira kožu, već ima jako neprijatan i oštar miris. Može nadražiti respiratorne puteve, a to je izuzetno opasno u trudnoći. Velika je opasnst i kod bolesti disajnih puteva, jer miris amonijaka nadražuje pluća.

Opasnost od pojave kancera

Pojedini sastojci su kancerogeni i potencijalno mogu doprineti stvaranju kancera. Može doći do pojave kancera na dojci, zatim do raka kože kao i drugih malignih bolesti. Ovo može biti jako opasno, posebno ako se kupuju farbe od neproverenih proizvođača. Zbog toga je preporučljivo da se konsultujete sa iskusnim i stručnim frizerom kako bi vam dao najbolji savet šta je dobro za vaše zdravlje.

Ishrana je jako bitna za prevenciju od kancera. Može se reći da ishrana igra glavnu ulogu, a naročito zdrave organske namirnice iz prirode. Recimo, ako jedete orašaste plodove smanjujete šansu od pojave raka.

Kako izabrati pravu boje kose?

Vi svakako povremeno dobijete želju da promenite svoju boju kose, ali niste sigurni koju boju treba izabrati. Ne možete odlučiti koja bi nijansa mogla biti odgovarajuća i idealna za vaš tip kose, oblika lica i stajlinga. To podrazumeva da se boja koju odaberete uklapa sa vašim tenom, zatim da se slaže sa bojom očiju i naravno da prati vaš karakter. A da opet bude prirodna, jer ipak je zdravlje najbitnije.

Kako izabrati pravu boje kose?

Bez obzira na sve ove kriterijume koje ste postavili, nećete pogrešiti ako se odlučite za neku univerzalnu nijansu, koja odgovara svakom tenu. Nemojte se opterećivati time kako se boja očiju mora slagati sa bojom kose, jer to zapravo i nije toliko bitno, niti treba biti presudno kada birate buduću boju vaše kose.

Prirodnim farbaba za kosu možete izvući lepe nijanse, a vaša kosa će izgledati zdravo i besprekorno.

Smeđa boja kose

Boja kose koja može odgovarati skoro svakom tenu jeste lepa smeđa boja kose, koja vuče na čokoladnu. Čokoladna nijansa je neutralna ali ipak upečatljiva boja koja pristaje svakom obliku lica. Lepa smeđa ili čokoladna nije previše tamna niti je presvetla boja. Ona daje kosi dodatni prirodni sjaj, svežinu i volumen i zbog toga je omiljen izbor dama kada koje ne žele nagle promene boje.

Zlatna boja kose

Zlatne nijanse lepo pristaju svim pripadnicama nežnijeg pola, a naročito damama sa svetijim tenom. Ova boja kose jako lepo pristaje tokom letnjih meseci jer kosa dodatno prirodno prosvetli zbog sunca. Pored toga dodatno dolazi do izražaja preplanuo ten posle sunčanja.

Ne možete pogrešiti ako se odlučite da malo promenite ili prosvetlite vašu kosu i osvežite je zlatnom nijansom. Najbolji izbor ćete napraviti ako odabetete boju koja je nasličnija vašoj prirodnoj kosi.

Kosa boje meda

Med boja kose je nepogrešiv izbor, bilo da imate prirodno svetliju ili prirodno tamniju boju kose. Pored toga, savršeno pristaje osobama sa svetliom kožom, ali se može uklopiti i prelepo istači vaše lice ako imate tamniji ten.

Iako se trendovi u bojama kose menjaju, med boja nikada nije izašla iz mode. Ona je uvek nepogrešivo klasično rešenje, neutralna je i pristaje svima. Med boja vraća svežinu kose i veoma je popularna, posebno zbog dodatnog nežnog efekta koji ostavlja na kosu i pramenove.

farbanje kose

Bež boja kose

Ukoliko nemate svetlu put bež boja kose će vam savršeno pristajati. Ova nijansa tamno plave boje odlično pristaje tamnoputim osobama. Takođe, ukoliko imate na kosi vidljiv izrastak bež boja kose se može lepo uklopiti i učiniti da vaša frizura odlično izgleda. Bež boja odlično sakriva sede vlasi i zbog toga je omiljen izbor mnogih kako starijih tako i dama srednjih godina.

Kako pravilno ofarbati kosu

Da biste postigli željeni efekat i imali savršenu boju kose bitno je da na pravilan način ofarbate vašu kosu. Kako nešto ne bi krenulo naopako pratite naše savete, a postupak će proči bez problema.

Kako pravilno ofarbati kosu

Način bojenja kose

Velika se greška pravi ako se farba nepravilno nanosi po površini kose. Ukoliko nanesete masu samo na pojedinim delovima kose, što je obično u slučaju kada mislite da je neki deo kose tamniji pa mu treba više mazanja, znajte da pravite grešku. Celu površinu treba proći kako bi osvežili svaki deo vaše kose.

Boja se svakako ne treba nanositi ravnomerno po celo kosi, ali se moraju pokriti svi krajevi. Ostali krajevi i delovi kose se prelaze kako bi se osvežila stara boja. Tada se ne mora previše nanositi boja, već je dovoljno je da se vaša boja samo osveži novom nijansom, kako bi izgledala sveže i lepo.

Ukoliko želite malo da prosvetlite svoj kolor kose, nije dobro rešenje da odaberete mnogo svetliju nijansu u odnosu na boju vaše kose. Uvek birajte one nijanse koje se neće previše razlikovati od boje vaše kose, a daće joj sjaj. Rezultati koje ćete postići biće zaista impresivni, a vi ćete biti zadovoljni.

bojenje kose

Da biste uvek bile zadovoljne svojom kosom i postignutom nijansom važno je da kosu stalno održavate. Kako će ona izgledati svakako zavisi od teksture vaše kose i od njene pravilne nege. Naravno, zavisi i od kvaliteta boje koju budete nanosili. A najbolje je da to bude prirodna farba za kosu.

Vodite računa o vašem zdravlju, koje je je važno kako za kožu i kosu, tako i za celo vaše telo.