Odrasli Psihologija

Da li pričate u snu i zašto?

pricanje u snu

Pričanje u snu, zvanično somnilokvija, jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu, vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom. Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi u kontinuitetu, ali neki to mogu da ponove i po više puta tokom noći.

To su ponekad vrlo jasni izrazi pa se potpuno može razumeti šta spavač govori. Ipak, ponekad će to biti mumlanje koje se teško može razumeti, pa će vam se, dok slušate, činiti da se obraćaju sami sebi. Neki šapuću, a neki i viču.

Ko priča u snu?

Polovina dece između tri i deset godina priča u snu i samo mali broj odraslih – oko pet odsto. Neki mogu da pričaju svaku noć.

I muškarci i žene to rade to podjednako. Stručnjaci veruju da je pričanje u snu nasledno.

Zašto pričamo u snu?

Naučnici još nisu sigurni da li pričamo u snu ili ne, jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, ali ponekada može da bude znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Tokom noćnih mora ili strahova deca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Deca koja imaju noćne more češće mesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može da se javi tokom mesečarenja, ali i poremećaja ishrane u snu, stanja u kojemu čovek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može da rezultira vikanjem, roktanjem, pa čak i nasilnim ponašanjem.

Šta sve može da podstakne pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu a odjednom ste počeli, uzrok toga može da bude neki od sledećih razloga:

  • određeni lekovi
  • emotivni stres
  • temperatura
  • mentalni poremećaji
  • uticaj narkotika

Kada treba posetiti lekara?

Ako se pričanje u snu javi odjednom, u odraslom dobu, i ako je praćeno strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama, dobro bi bilo da posetite doktora specijalizovanog za spavanje. Takođe, ako mislite da vaše dete ima probleme sa snom, dobro je da porazgovarate sa pedijatrom kako biste saznali više.

Kod odraslih je pričanje u snu povezano sa manjkom sna, pa čak i s nesanicom, kaže specijalista za spavanje Mihael Breus.

Može li pričanje u snu da se se smanji? 

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbegavanje stresa i puno sna smanjiće verovatnoću noćnih razgovora.

Možete da vodite dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam utonuća u san i buđenja. Vodite ga dve nedelje. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili.

Dobro je da zapišete i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Takođe zapišite i šta ste pili svaki dan, pogotovo kada su pića sa kofeinom i alkohol u pitanju. Zapišite i kada ste vežbali.

(b92.net)

Leave a Comment