Djeca Odrasli Psihologija

Da li ste i vi moderni roditelj koji stvara sebičnu i nekulturnu djecu?

moderni roditelji

Ko je kome zapravo roditelj? Ko se tu koga boji, a ko koga sluša? Mi djecu ili oni nas? Teško je procijeniti. Nažalost, svakodnevni život je postao takav da ne dozovoljava roditeljima da pravilno odgajaju svoju djecu. Puno posla, a malo pažnje na kraju učini svoje.

Dozovoljavanje da sve bude po njihovom (što je nekad bio čisti apsurd) je situacija na koju su djeca navikla od najmanjih nogu. Ne čudi što sa tri godine ne žele jesti ili obući šta im se kaže, pokušavajući utjerati neku svoju pravdu, a da nisu ni svjesni šta pravda znači.

Šta je to što se vidi u očima roditelja, naravno, osim silne ljubavi? Nemoć i slabost. Strah od priznavanja da su ih savladala sopstvena djeca. Da im ugađaju kao što se nikad ugađalo nije. Bijes na sebe što ne znaju ni za motku ni za šibu kad malenci zasluže. Sve je to – moderno roditeljstvo.

Koliko puta ste se sreli, ako i sami nemate isti problem, sa razmaženom djecom koja zavode red kad su u gostima kod prijatelja? Sa klincima koje roditelje tjeraju da idu kući kad se njima ide? Sjetite se samo situacija kada smo mi bili mali.. Bili u gostima ili u rođenoj kući, nama je predstavljalo čast da nam dozvole da budemo u istoj prostoriji, a na samo jedan oštar majčin ili očev pogled bismo otrčali u sobu.

Vrhunac nepristojnosti nije bila galama, vriska, niti inat, već možda prisluškivanje razgovora odraslih iz sobe pored. I to je bilo sve! Za poštovanje se znalo. Nije se dešavalo da dijete odbije ručak ili ne daj Bože, opsuje majci dok pokušava da ga nahrani.

Danas je to jako tužna priča u odnosu između modernih roditelja koji apsolutno sve popuštaju i njihove djece. Doduše, uvijek ima branilaca onog starog, dobrog kova gdje se znao red i hijerarhija. Ali, sigurni smo da se takvi neće prepoznati u ovom tekstu. Zasluženo!

Ovo je apel za sve roditelje koji:

moderni roditelji

Puštaju djecu da odlučuju umjesto njih.

Nisu uspostavili autoritet nad njima.

Bespomoćno galame bez efekta.

Nemaju strpljenje da rade sa svojom djecom, već ih puštaju da se sami snalaze.

Pravdaju svoje dijete, pod parolom “Sva djeca to rade”.

Podržavaju i loše postupke, samo da ih još više ne razljute.

Imaju strah od rođene djece.

Dragi roditelji, opametite se! Ne dozvolite da dijete vaspita vas, već se postarajte da vi vaspitate njega. I to kako treba. Neće to umjesto vas uraditi niti vaspitačica, niti učiteljica. Najteži je posao pred vama, a to ne podrazumijeva da obezbijedite igračke i odjeću iz poslednje kolekcije, već brdo pažnje i zagrljaja prema svom mališanu.

 

Leave a Comment