Odrasli Psihologija

Da li ste znali da nizak nivo vitamina D može biti povezan sa depresijom?

depresija

Tužni ste? Možda je pravo vrijeme da provjerite nivo vitamina D.

Nova istraživanja pokazuju da nizak nivo vitamina D i depresija idu jedno s drugim.

Studija je obuhvatila oko 12 600 osoba, starosne dobi od 20 do 90 godina. Istraživači su mjerili nivo vitamina D u njihovoj krvi te su procjenjivali simptome depresije.

Osobe sa najnižim nivoom vitamina D su bile sklonije pokazivanju simptoma depresije u poređenju sa osobama koje su imale najviši nivo ovog vitamina u krvi. Ovaj odnos je bio najjači kod osoba sa istorijom depresije.

U posljednjih nekoliko godina, nedostatak vitamina D povezuje se sa nizom oboljenja, kao što su osteoporoza, srčana oboljenja, dijabetes, određene vrste raka te autoimunološka oboljenja poput multiple skleroze.

Američki Institut za medicinu je nedavno podigao preporučene vrijednosti vitamina D. Institut preporučuje da osobe uzrasta od jedne do sedamdeset godina dnevno unose 600 internacionalnih jedinica vitamina D, dok osobe starije od sedamdeset i jedne godine bi trebale unositi 800 internacionalnih jedinica ovog vitamina.

Depresija povezana sa niskim nivoom vitamina D

Nejasno je kako su tačno vitamin D i depresija povezani. Manjak vitamina D može dovesti do depresije, a depresija može povećati rizik od niskog nivooa vitamina D.

Na primjer, depresivni ljudi mogu provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru te je manja vjerovatnoća da konzumiraju zdravu hranu i vode računa o sebi, a sve to može uticati na nivo vitamina D. S druge strane, receptori vitamina D se nalaze po cijelom tijelu, uključujući i mozak, a njima je potreban vitamin D da bi obavljali svoje funkcije.

Da li je vitamin D novi antidepresiv?


Vitamin-D-Levels-with-Food-Intake

Da li vitamin D može izliječiti depresiju? To niko ne može obećati.

Određene namirnice, kao što su riba i pojedini mliječni proizvodi, bogate su ovim vitaminom. Obzirom da su ove kvalitetne namirnice neadekvatno zastupljene u ishrani, preporučuje se uzimanje vitamina D kao dodatka ishrani.

Doktor Robert Graham redovno razgovara o vitaminu D sa svojim pacijentima. On je internista u bolnici Lenox Hill u Njujorku. „Logično mi je da je nedostatak vitamina D povezan sa depresijom ili anksioznošću“, kaže Graham. „Ima tu nešto“.

Nije poznato da li nizak nivo vitamina D izaziva depresiju i da li ovaj vitamin može pomoći da se osoba osjeća bolje, ali Graham kaže:

“ Obično provjerim pacijente koji imaju znakove depresije, a ako imaju manjak vitamina D, ima mi smisla da im prepišem vitamin D kao dodatak ishrani“.

 

Leave a Comment