Mladi Odrasli Psihologija

Da li vam je hitno potrebna digitalna detoksikacija?

digitalna detoksikacija

Znate ono kad se za vrijeme svih januarskih praznika prejedete  pa kažete da u februaru trebate na detoksikaciju? Postoji nešto slično ali se preporučuje mnogo češće i to zarad vašeg psihičkog zdravlja.  U pitanju je digitalni detoks. Ovim nazivom se porede uticaji interneta sa otrovima u našem organizmu, koji (ako neumjereno koristimo) mogu imati teške posljedice na naš stvani društveni i ljubavni život i posao

Prva stvar koju ujutru uzmemo u ruke je telefon. Takođe liježemo i zaspimo sa njim. U suštini smo stalno online. Ponekad smo više u virtuelnom nego u stvarnom svijetu, na poslu dok smo na računaru, kući na laptopu i skoro uvijek na svom mobilnom telefonu.

Portali su prebukirani tekstovima sa intrigantnim naslovima koji nas privlače na klik iako često to ustvari i nije tema koja nas interesuje. Posao nas, sa druge strane, tjera da konstantno pratimo mailove i aktuelna dešavanja. Pratimo sve društvene mreže na kojima imamo profil. Stalno nam stižu važne i nevažne notifikacije sa Facebooka, Instagrama, Twittera, LinkedIn-a i prekidaju nas u obavezama, odmoru ili obroku.

To je zasigurno neka vrsta ovisnosti, htjeli mi to priznati sebi ili ne. Generalno, ovo je stvar o kojoj se u posljednje vrijeme puno piše s obzirom da postaje prilično ozbiljan problem za koji se još ne zna kakve dugoročne posljedice može ostaviti.

Negativne posljedice ovisnosti o internetu

Koliko često vam se desi da nesvjesno zanemartite društvo ili porodicu koji su u vašem prisustvu zarad: samo da pogledam ko mi je lajkovao fotku? Postajemo antisocijalni. Trpe sve naše porodične, prijateljske i ljubavne veze.

Mnogo manje razgovaramo sa svojim najbližima.

Sa druge strane, pod uticajem društvenih mreža jača naš narcizam. Postavimo svoju fotografiju napravljenu uz neki beauty mode na telefonu i čekamo lajkove. Čekamo i brojimo sa željom da se što bolje prikažemo u virtuelnom svijetu.

EW-AS505A_detox_J_20141211120046

Dešava li vam se da i kada ste prisutni u realnom prostoru i vremenu sve što vidite ili čujete razmišljate kako da pretvorite u fotografiju ili status koji ćete objaviti na društvenim mrežama i koliko bi to lajkova moglo imati? To je već previše čudno.

Čekamo i brojimo lajkove.

Šta je posljednje što uradite neposredno prije nego zaklopite oči u krevetu? Čekirate Facebook ili najnovije vijesti iz zemlje i svijeta? Udubimo se i dok trepnemo prođe sat vremena zurenja u ekran pri čemu ništa novo i pametno nismo saznali a uskratili smo sebi san. Brojni su članci u uglednim medicinskim časopisima o tome koliko ovo negativno utiče na san, odmor i samim tim sveopšto stanje organizma.

Narušavamo kvalitetan san.

Koliko puta vam se desi da radite neki posao i odlutate tako što vas ponese neki interesantan link sa Facebooka. Prođe vrijeme a da i ne primjetite, a posao ni započet.

Postajemo neproduktivni. Zabušavamo sa poslom.

Trebalo bi da sami prepoznate kod sebe simptome ovisnosti o internetu i preduzmete samostalnu detoksikaciju. Takođe, ukoliko to primjetite  kod bliske osobe, svakako je dobro da joj ukažete na postojeći problem i pomognete. Nisu svi ljudi sposobni za samoprocjenu i često nisu svjesni problema koji imaju.

internet ovisnost

Šta podrazumijeva detoksikacija?

Ova vrsta detoksikacije podrazumijeva redukovanje vremena koje provodite na internetu i aktivnosti na njemu. Budite strogi prema sebi. Ograničite posjetu društvenim mrežama na dva puta dnevno. Poslije nekoliko dana neka to bude jedan put.

Do sajtova sa viralnim sadržajima i vijestima dolazimo uglavnom preko društvenih mreža pa ćemo njihovom redukcijom smanjiti i vrijeme na ovim portalima.

Kada ste na kafi sa prijateljima ili sjedite sa porodicom, pokušajte da ne vadite telefon iz torbe bar sat vremena ili ga ostavite u drugoj sobi.

Nemojte nositi telefon sa sobom u krevet. Nabavite običan sat budilnik za podešavanje alarma.

Ostavite telefon kada jedete. Ne možete normalno da jedete, ne možete uopšte da konstatujete da jedete. Pored toga nije ni higijenski.

internet ovisnost

Nije lako, priznajemo. Treba se odreći tako duboko ukorijenjenih navika. Ruka sama krene za telefonom, nesvjesno, zar ne?

Ipak, morate biti strogi prema sebi i ne odustajati. U tome vam mogu pomoći i neke aplikacije. Naime, postoje aplikacije koje vam ne dopuštaju da posjećujete društvene mreže ili druge sajtove za određen vremenski period. Krene tako prst na Facebook ikonicu i iskoči prozor sa upozorenjem da ne možete da ga aktivirate još narednih tri sata.

Blagodeti detoksikacije

Benefiti digitalne detoksikacije su brojni. Isprva će biti teško kao i svaki oblik odvikavanja. Poslije nekog vremena ćete osjetiti određeno olakšanje i rasterećenje. Postaćete produktivniji, odmorniji, i učvrstićete uzdrmane veze sa porodicom, prijateljima i partnerom.

Osjetićete slobodu.

Vremenom se opet može destit da se navučete. I to je normalno i uobičajeno da se desi. Onda je vrijeme za novu detoksikaciju, i tako sve dok se ne promijenite za stalno. Internet je sjajna stvar i umnogomo olakšava i uljepšava život ali kao i sve ostalo, ne treba pretjerivati. Pretjerivanje u korištenju intereneta i društvenih mreža može imati ozbilje posljedice.

Leave a Comment