Djeca Mladi Psihologija

Doktor podijelio posljednje želje djece na samrti

djeca u bolnici

Pedijatar Alaster Mekaplajn iz Kejptauna, Južne Afrike, tokom svog rada susreo se sa mnogo potresnih priča i loših situacija. On je odlučio da na svom nalogu na Tviteru podijeli neka inspirišuća razmišljanja, koja su imali njegovi pacijenti.

“Pitao sam jednog od svojih pacijenata na palijativnoj nezi šta je to u čemu su uživali u životu, šta mu daje smisao. Djeca zaista znaju biti jako mudra. Ovo su neki od njihovih odgovora“, napisao je doktor u jednom od svojih tvitova.

Doktor navodi da nijedno dijete nije reklo da je željelo više da gleda televiziju ili da više vremena provodi na društvenim mrežama, kao ni da uživaju u prepirkama i svađama sa drugima. On dodaje da su mnoga djeca spominjala svoje kućne ljubimce.

“Volim Rufusa, njegov zabavan lavež me uvek nasmije“, “Volim kada se Džini tokom noći uspenje do mene i gurka se“, “Bio sam najsrećniji kada sam jahao Džejka na plaži“, neke su od dječjih izjava koje je doktor podijelio kada je riječ o kućnim ljubimcima. Kada su govorili o svojim roditeljima, uglavnom su izražavali zabrinutost.

“Nadam se da će moja mama biti dobro. Izgleda tužno“, “Tata ne mora da brine, uskoro će me vidjeti ponovo“, “Bog će paziti na mamu i tatu kad ja odem“. Svi su naveli da vole knjige ili da im roditelji čitaju priče.

“Hari Poter je učinio da se osjećam hrabrije“, “Želim da budem sjajan detektiv, kao Šerlok Holms, kad ozdravim“. Mnogi su naveli da bi voljeli da su manje brinuli o tome šta će drugi pričati o njima, a cijenili one koji su ih tretirali “normalno”.

“Mom pravom prijatelju neće smetati kada mi kosa otpadne“, “Džejn je došla da me vidi nakon operacije i nije ni primijetila ožiljak!“

Mnogi od njih vole sladoled, zatim plivanje i plaže, dok su gotovo svi ljubaznost naveli kao najbitniju vrlinu, dok najviše vole ljude koji umiju da ih nasmiju.

“Džoni mi je dao pola svog sendviča kada nisam pojeo svoj. To je lijepo“, “Volim kada je ovde sestra za djecu. Ona je ljubazna i manje boli kada je tu“, “Moj tata pravi smiješne face koje obožavam“. Svakome od njih najvažnije je vrijeme provedeno sa porodicom.

“Niko me ne voli kao što me mama voli“, “Mama i tata su najbolji“. Nakon svih ovih objava doktor skreće pažnju roditeljima, ali i ostalima zaključujući šta je važno.

“Budite ljubazni. Čitajte knjige. Provodite vrijeme sa svojom porodicom. Zbijajte šale. Idite na plažu. Zagrlite psa. Recite posebnoj osobi da je volite. To su stvari koje su ovi klinci željeli da su radili više. Ostalo su detalji. I da, jedite sladoled.“

Leave a Comment