Odrasli Psihologija

Jedostavan trik za bolje pamćenje

bolje pamcenje

Ako želite bolje pamtiti detalje, evo trika za vas – prenesite svoje novostečeno znanje nekome.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Learning and Memory otkrilo je da studenti koji ponove nove informacije nakon učenja nekome drugome, duže i detaljnije ih se sjećaju u odnosu na one koji to ne rade.

Kako bi shvatili šta povećava šanse za bolje prisjećanje detalja, naučnici iz Teksasa uradili su tri različita istraživanja sa grupama od po 20 studenata.

U prvom eksperimentu studentima su prikazani kratki isječci iz različitih filmova a zatim su u periodima od nekoliko minuta pa sve do sedam dana poslije gledanja ispitivani o njima. Nije iznenađujuće, učesnici su kako je vrijeme prolazilo sve više zaboravljali detalje.

U drugom eksperimentu studenti su dobili nagovještaj prije prikazivanja isječaka, kao što je naziv filma ili slika neke scene. Ova grupa ispitanika se jednako dobro kao i prva sjetila opšte radnje filma, ali kad je u pitanju pamćenje sitnih detalja, poput boja, zvukova i gestova pokazala je značajno bolje rezultate.

Na kraju, naučnici su trećoj grupi studenata prikazali filmske isječke a zatim su ih nakon gledanja zamolili da pogledano prepričaju drugoj osobi. Ova grupa je najbolje i najduže pamtila isječke.

“Ponavljanjem informacija kada ih pričate nekome, dobijate šansu za ‘re-kodiranje’ ili ponovnu pohranu podataka, što može dovesti do boljeg dugoročnog pamćenja “, kaže Melanie Sekeres, glavni autor istraživanja i psiholog na Univerzitetu Baylor.

Efekat prepričavanja informacija još uvijek zahtijeva više istraživanja na većim i različitim skupinama ljudi. Na primjer, nije jasno da li ova tehnika pomaže starijim osobama sa kognitivnim propadanjem da zadrže uspomene sa življim detaljima.

Ali, metoda je očigledno vrijedna pokušaja. Ako imate važnu prezentaciju na poslu i želite se manje oslanjati na PowerPoint slajdove, moglo bi pomoći ako je ponovite pred kolegom.

Tehnika sa nagovještajima korištena u drugom eksperimentu je posebno korisna u društvenim situacijama. Na primjer, ako ste na skupu gdje upoznajete nove ljude, vežite određene pojedinosti za njihova imena, poput boje ili vrste odjevnih predmeta, tako ćete ih lakše zapamtiti.

Leave a Comment