Ljepota Savjeti

Kako brinuti o koži za vrijeme menstrualnog ciklusa

njega kože

Sigurno da ste i same primjetile kako za vrijeme menstrualnog ciklusa vaša koža izgleda drugačije. Hormonske promjene u tjelu često se odražavaju na našem licu zbog čega ovom u periodu naša koža zaslužuje posebnu njegu. Tokom ciklusa suočavamo se sa različitim vrstama neogodnosti poput nadutosti, razdražljivosti, a pojava bubuljica i akni problem je sa kojim se barem jednom suočila svaka žena. Zbog petjeranog rada hormona naše lojne žlijezde proizvode više masnoća zbog čega je u ovom periodu koži potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Sadržaj teksta:

Masirajte vaše lice

Masiranjem vašeg lica poboljšaćete cirkulaciju i pojačaće protok krvi, a vaše lice će izgledati sjajnije. Na lice možete nanijeti i kremu, a zatim masirati blagim kružnim pokretima. Ukoliko imate problem sa suhom kožom, krema će dodatno hidratizirati vaše lice.

masaža lica

Koristite kremu sa salicilnom kiselinom

Ukoliko inače imate masnu i problematičnu kožu, u ovom periodu pore se još više otvaraju i dolazi do pojačanog lučenja sebuma. Nanošenjem kreme sa salicilnom kiselinom spriječićete lučenje masti, a ukoliko imate problem sa masnom kožom preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme koja kao sastojak sadrži salicilnu kiselinu.

Izbacite slatkiše

Iako u ovom periodu imamo pretjeranu želju za slatkim, često konzumiranje slatkiša može pojačati lučenje hormona odgovornih za pojavu bubuljica i akni. Pokušajte izbaciti slatkiše iz prehrane, a naročito u ovom periodu i primjetićete značajnu promjenu na vašoj koži.

Umivajte se hladnom vodom

Za pojačano lučenje sebuma odgovorne su proširene pore lica, a ukoliko se umivate toplom vodom podstaćete njihovo širenje. Umivanje hladnom vodom dovodi do sužavanja pora, a samim tim i smanjenim lučenjem sebuma.

umivanje lica