Uncategorized

Kako ortodontski aparatići utiču na psihu?

aparatici za zube nesigurnost kod djece

Vjerovali ili ne – mnogo. Iako se naizgled čini da je ovo još jedno estetsko i medicinsko pomagalo, mnogim pacijentima je fiksni aparatić zadao teške glavobolje. Kako starijim, tako i onim mlađim. Statistike govore da je ova faza nesigurnosti koja se javlja prilikom nošenja aparatića najviše izražena kod adolescenata.

Stomatolozi kažu da je protezu najbolje nositi u periodu djetinjstva i osnovne škole, jer se tada zubi najbolje oblikuju i a problem se rješava u početku, te se izbjegava kasnije razmišljanje o tome. No, odlazak u školu prvi dan nakon što ste djetetu osnovcu stavili protezu, može za njega predstavljati zaista pravi pakao. Zadirkivanje druge djece, ismijavanje po hodnicima..

Učiniće da se vaše dijete osjeća nesigurno i drugačije od ostalih. Vi možete da pričate sa njim/njom, no teško ćete objasniti da neka djeca prosto nemaju osjećaj za razumijevanje i njihove traume će se nastaviti, dok se sami ne izbore s tim i ne prevaziđu problem nesigurnosti. Želite li da vaše dijete uopšte prolazi kroz to? Samo zbog lijepog osmijeha? Stomatolozi su osmislili čak i dječije aparatiće u bojama i šarama, kako bi lakše podnijeli činjenicu da imaju strano tijelo na zubima i da zapravo nisu “čudaci”.

Da li problemi sa samopouzdanjem nestaju sa godinama?

nesigurni tinejdzer

Ne. Veliki problemi se javljaju i kod adolescenata. U periodu kada im hormoni reaguju u svakom smislu, kada su najnesigurniji, te počinju upoznavati svijet odraslih – ponajmanje im treba jedan novi razlog za strah i nesigurnost. Ovo je doba upoznavanja prvih ljubavi, period kada se mladići i djevojke uče ljubljenju i kada je jako bitno da se po nečemu istaknu. Da li će to biti njihove lijepe oči ili ipak aparatić za zube?

Po istraživanjima Univerziteta u Mičigenu iz 2014. godine (Amerika), mlade djevojke su odgađale prvi poljubac zbog proteze koje su nosile i tek kada bi je se riješile – prepustile bi se emotivnom zbližavanju. Zbog ovog, mnoge od njih su osjećale neku vrstu depresije i anksioznosti jer su svjesno tjerale svoje simpatije od sebe.

Problem se ne završava kada čovjek sazri i napuni više godina. Čak naprotiv, putem eksperimenta vršenog nad 200 ispitanika koji su se prijavili za posao, njih 34-oro je nosilo proteze i pokazivalo znatno izraženije znakove nesigurnosti prilikom intervju-a sa poslodavcem. Smatrali su da im njihov osmijeh (prekriven žicama) smeta da bolje izraze svoje sposobnosti, te da utiče na tuđi prvi utisak o njima. To ih je sputavalo da pokažu najbolje od sebe, jer im je fizička barijera predstavljala prepreku ka opuštenom poslovnom razgovoru.

Imate li drugo rješenje? Da, providne folije za ispravljanje zuba!

providne folije za ispravljanje zuba

Dakle, iz primjera svih životnih dobi možemo zaključiti samo jedno – ortodontski aparatići negativno utiču na ljudsku psihu, tj. sopstveno mišljenje o sebi. Ovo je pogotovo izraženo kod osoba koje su po prirodi malo više nesigurne ili stidljivije od drugih.

Ukoliko niste spremni na ovaj korak, a želite izravnati zube ili želite sačuvati vaše dijete od zadirkivanja po školskim hodnicima, predlažemo vam samo jedno: bezbolne, providne folije za ispravljanje zuba koje se lako skidaju tokom jela, a koje jednako dobro uljepšavaju vaš osmijeh. S obzirom da je ovaj inovativni proizvod već dokazan na tržištu, te da ga stomatolozi širom svijeta rado preporučuju umjesto klasičnog fiksnog aparatića – nemojte oklijevati, već odaberite ovu modernu i prije svega praktičnu alternativu za ispravljanje vaših ili zuba vašeg djeteta.

Leave a Comment