Odrasli Psihologija

Kako se odviknuti od grickanja noktiju?

grickanje noktiju

Svatko ko je “navučen” na ružnu naviku grickanja noktiju, vrlo dobro zna kako je se, uprkos trudu, teško može riješiti.

Grickanje noktiju osim što uništava nokte i čini da ruke izgledaju ružno, šteti zdravlju zuba i desni. Ispod noktiju se nalaze razne bakterije, a neke od njih mogu biti opasne poput salmonele ili ešerihije koli. Uz to, grickanje noktiju može stvoriti zanoktice koje se mogu inficirati.

Navika grickanja noktiju najčešće počinje u djetinjstvu a može biti odraz dosade, sramežljivosti, straha ili nervoze. Kod nekih ljudi javlja se kao nasljedna osobina koja se prenosi sa koljena na koljeno. Tokom odrastanja obično nestaje, ali može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Ako se i dalje borite sa ovom štetnom navikom, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

– Prije svega, važna je samokontrola. Obratite pažnju na situacije u kojima grickate nokte i izbjegavajte ih.

– Koristite alternativnu tehniku za upravljanje stresom. Pokušajte jogu, meditaciju, duboko disanje, anti stres lopticu ili hobi kojim ćete zaposliti ruke.

– Neugodan i gorak okus na noktima odvratiće vas od grickanja. Nabavite zaštitni lak za nokte koji ima gorak okus i neugodan miris. Osim laka, nokte možete premazati ljutom papričicom ili dodati riblje ulje u kremu za ruke.

– Žvakaće gume ili bombone u ustima odvratiće misli od grickanja noktiju.

– Dok ste kod kuće, preko vrhova prstiju možete zalijepiti flastere, zavoj ili staviti rukavice.

– Održavajte nokte kratkima, bez nepravilnih rubova koji bi vas mogli dovesti u iskušenje da ih grizete.

– Redovno idite na manikuru -ako potrošite novac da bi vaši nokti izgledali privlačno, manje je vjerovatno da ćete ih gristi. Za žene rješenje mogu biti i vještački nokti.

– Motivišite se – nađite fotografiju noktiju kakve želite a pored nje fotografiju svojih noktiju, to će vas sigurno dati potrebnu motivaciju.

Leave a Comment