Mladi Odrasli Psihologija

Kako zaljubljenost utiče na zdravlje?

kako zaljubljenost utice na zdravlje

Naše tijelo itekako zna prepoznati kada smo u stanju usplahirene zaljubljenosti! Pored klasičnog znojenja dlanova, postoji još nekoliko neobičnih, pa čak i smiješnih situacija kada je u pitanju osjećanje u kom preovladavaju leptirići u stomaku.

Sadržaj teksta:

Dovoljna je petina sekunde

Iako je oko te teze bilo dosta sporova i nedoumica, čini se da ljubav na prvi pogled ipak postoji. Naime, zaljubljivanje aktivira čak 12 područja mozga, otkriveno je u istraživanju objavljenom u stručnoj publikaciji Journal of Sexual Medicine. Rezultat? Da ste zaljubljeni, možete “znati” već u roku od jedne petine sekunde.

Srce radi sporije

Zaljubljenost utiče na nivo mnogih hormona u tijelu. Posljedica: dolazi do snižavanja krvnog tlaka i usporavanja ritma rada srca.

Dobrodošli u svijet kraćeg sna

Više različitih studija došlo je do istih rezultata kad je riječ o spavanju i zaljubljenosti: svi zaljubljeni ispitanici uključeni u te studije izjavili su da gube najmanje jedan sat noćnog sna otkad su se zaljubili. Prema analizama tih studija, objavljenim u stručnoj publikaciji Journal of Adolescent Health, znanstvenici smatraju da zaljubljene noću drži budnima razmišljanje o osobi koju vole.

Gdje  li sam ostavila torbu…

Kad smo posve obuzeti nekom osobom ili, što bi se reklo, zaljubljeni preko ušiju, naš mozak počinje otpuštati veće količine oksitocina, tzv. hormona ljubavi. On intenzivira osjećaj povezanosti, no s druge strane može oslabjeti sposobnost pamćenja. Dakle ako smo zaljubljeni, to je objašnjenje za svojevrsnu odsutnost duha i zaboravnost.

Bar sve manje boli!

Istraživanje provedeno na Stanford University School of Medicine pokazalo je da ljubav aktivira neke živčane receptore u mozgu koji djeluju poput lijekova za ublažavanje bolova. Stoga grčevi i bolovi koje je osoba prije osjećala, kad se zaljubi, nestaju ili se barem ublažavaju.

Kako misliš koncentracija?

Istraživanje objavljeno u časopisu Motivation and Emotion pokazalo je da, zato što neprekidno razmišljamo o našem partneru (ili partnerici), zaljubljenost može smanjiti našu sposobnost koncentracije. Zbog toga se teže usredotočujemo na specifične zadatke.

Ton glasa postaje viši

Kad žene razgovaraju s muškarcem koji im je privlačan, često govore višim tonom nego inače. Tvrdi se to u istraživanju nedavno objavljenom u stručnoj publikaciji Journal of Evolutionary Psychology.

Endorfin počinje da pretjeruje

Endorfin je poput prirodnog morfija u našem tijelu, a kad smo zaljubljeni, dolazi do njegovog pojačanog lučenja. Učinak je jednak kao učinak heroina ili opijuma: izaziva stalan osjećaj sreće i euforije.

Leave a Comment