Mladi Odrasli Psihologija

Srbija: Kampanja za natalitet uzburkala region

radjaj ne odgadjaj

Završio je nagradni konkurs za slogan u Srbiji kojim tamošnje Ministarstvo kulture i Savjet za populacionu politiku žele podstaći rađanje i stati na kraj odumiranju nacije. Za osmišljavanje slogana upitana je javnost i svi građani su mogli prijaviti svoje ideje na konkurs.

Prvo mjesto dijele slogani “Ljubav i beba – prvo što nam treba!” i “Rađaj, ne odgađaj!”, na drugom mjestu su “Mama – neću sama, tata – hoću brata” i “Dosta riječi, nek zakmeči”, a na trećem “Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju” i “Nek se djeca rađaju i lijepe stvari događaju”.

Podijeljena mišljenja javnosti

“Konstatovali smo da su poruke, posebno ove izabrane, nadahnute, afirmativne i zasnovane na ideji porodice, zajednice, ljubavi i djece. Sve su poučne i sentimentalne, rijetko su tvrde ili oštre”, rekli su iz žirija. Srbija, a i regija, nisu se sa njima složili.

Drugi je problem taj što su mnogi građani, neovisno čak o društvenoj situaciji, odlučili da djeca nisu nešto što oni u životu žele ili čemu teže. Problem je to i ‘razvijenog’ zapada i tranzicijskih zemalja podjednako. Sirovi slogani koje žene svode na ulogu pećnice ili samo rasplodnog bića poput “Rađaj, ne odgađaj” u mnogim će ženama (a i muškarcima) izazvati osjećaj revolta, a čini se kao i da su korak prije poreza na samce ili neke druge slične ideje kojima će sjesti na leđa onima koji djecu ne žele, ili ne mogu imati.

Već na početku niti žiri nije bio pretjerano zadovoljan, a nakon što se javila razjarena javnost i novinari jasno je da se Srbi neće moći budućnost nacije i populacijsku politiku prepustiti isključivo u ruke ‘maštovitih’ građana za, relativno, male pare i još manje uloženig truda i stvarnog rada od strane države.

Srbija je podijelila tri nagrade među više prijedloga jer, kako je zaključio žiri sastavljen od ministara i državnih tajnika, “nijedan od prijedloga ne zadovoljava uslov da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz Javnog poziva, pa će kampanju ipak morati raditi profesionalci. Nevjerojatno je da su izabrali brdo slogana kojima je svima zajedničko to da šalju poruku da su za manjak novorođenih krive žene, a da baš nikakva krivica ne leži na političarima i državi koju su izgradili”, rekla je u svom članku novinarka Ljubica Krstić.

Na konkurs je došlo 1002 prijedloga, pa je pitanje jesu li svi bili u ovom tonu ili su se oni koji su birali potrudili da izaberu ‘najbolje’. Žiri čine ministrica za demografiju Slavica Đukić Dejanović, tajnik ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, šef kabineta ministrice Nikola Jovanović, direktorica IAA Serbia Jelena Ivanović i predsjednik komisije Vladimir Čeh navode kako zadržavaju pravo da slogane iskoriste u nekoj budućoj kampanji koju će sastavljati profesionalci.

Da li je ovo pozitivna ili negativna kampanja po pitanju podsticanja nataliteta – prepuštamo vam da odlučite sami. Ono što je neizbježna činjenica je da Srbija ima problem bijele kuge, a svaki pokušaj da se na to više ukaže i opomene ne bi trebao biti oštro osuđen od strane javnosti, već donekle razumljiv.

Leave a Comment