Ljepota Savjeti

Njega lica za svaku deceniju života

njega lica za svaku deceniju zivota

Vaša koža se mijenja sa vremenom i zbog toga je potrebno da joj pružite odgovarajuću njegu u različitim životnim periodima. Iako se u dvadesetim uspostavljanje kozmetičke rutine ne čini kao nešto što je neophodno, upravo su ovo godine kada ćete postaviti temelj za sve što slijedi. Ukoliko anti-age koncept shvatite kao prevenciju, a ne kao liječenje posljedice, vaša koža lica će biti zdrava i blistava bez obzira na godine.

Čak i ukoliko sa prevencijom starenja niste krenuli u dvadesetim, nije suviše kasno da počnete kasnije. Rezultati možda neće biti idealni, ali neće izostati. Kompletna njega se ne odnosi na kupovinu mnoštvo proizvoda bez ikakvog reda i smisla, samo da bi se ispratio određeni trend. Njega bi trebalo da bude nešto u šta ćete ulagati da biste se osjećali i izgledali bolje. Zbog toga vam donosimo kompletan priručnik za njegu lica u svim životnim dobima, koji će bez obzira na trendove, donijeti adekvatne rezultate.

Sadržaj teksta:

Njega lica – korisni savjeti za  bez obzira na godine

Uspostavljanje jednostavne rutine koje ćete se pridržavati ovdje vam može biti od velike pomoći. Pokušajte da ne koristite previše proizvoda samo onda kada imate vremena za uređivanje. Osmislite dnevne, sedmične i mjesečne ritualne kojih ćete se pridržavati bez obzira na sve, a da biste ih se pridržavali potrebno je da ti rituali budu jednostavni.

Na dnevnom nivou, ujutro i naveče možete da koristite lagano sredstvo za umivanje, tonik i kremu. Na sedmičnom nivou možete da uradite piling lica i da stavite masku. Na mjesečnom nivou, možete da odete kod kozmetičara ukoliko to inače radite ili ako smatrate da vam je to potrebno. Sve što radite treba da bude jednostavno, tako da ne osjećate da gubite previše vremena, dok ćete dugoročno osjetiti dobre rezultate na sopstvenoj koži.

korisni savjeti

Rutina u 3 glavna koraka: čišćenje, toniranje i hidratacija

Baza za svaku rutinu njege lica čine lagano sredstvo za umivanje, tonik i hidratantna krema za lice. Za ove tri grupe proizvoda postoji veliki izbor proizvoda različitog cjenovnog ranga. Odaberite ono što vam se najviše dopada i što je u skladu sa vašim budžetom. Dermatolozi preporučuju da sredstva za umivanje ne budu previše abrazivna, zato što mogu naštetiti gornjem sloju kože. Postoje različiti tipovi sredstava za umivanje i najbolje bi bilo da odaberete nešto što je u skladu sa vašim tipom kože.

Tonik za lice

Iako smo ozgloglasili tonik za lice navodeći ga kao kozmetički proizvod koji vam nije potreban, nije sve tako crno-bijelo. Nekadašnja hemijska formulacija tonika nije bila u skladu sa onim što je sam proizvod obećavao. Tonik služi za balansiranje pH kože, a tonici koji su se ranije proizvodili bili su na alkoholnoj bazi. Alkohol može samo da isuši i ošteti kožu, te kao hemijsko sredstvo ne može pozitivno (ili negativno) da utiče na ph kože.

tonik za lice

Međutim, današnja formulacija tonika je drugačija. Tonici se prave kao blagi hemijski eksfolijanti na bazi glikolne ili salicilne kiseline, koji utiču na hemijski balans kože. S tim u vezi, svakodnevno korištenje tonika može da utiče agresivno na kožu lica. Ukoliko vam je koža osjetljiva, koristite tonik samo naveče ili svaki drugi dan.

Kako koristiti tonik za lice? Neki tonici su posebno formulisani da se njihova struktura sjedini sa pamčnim tupferima, te ako ih nanesete prstima nećete postići isti efekat. Neke druge tonike možete nanijeti direktno na lice. Stavite nekoliko kapljica na dlanove i ravnomjerno proširite teksturu po licu i vratu.

Hidratantna krema za lice

Prilikom izbora hidratantne kreme za vašu rutinu, izaberite neku koja u sebi ima SPF zaštitni faktor. SPF je vaš ključni saveznik u borbi protiv štetnih sunčevih zračenja, koje ubrzavaju proces starenja. Maksimalno smanjite izlaganje Suncu, posebno u ljetnom periodu i koristite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom širokog spektruma od najmanje 30 tokom cijele godine. Tokom ljetnog perioda se preporučuje viši stepen zaštite.

hidratantna

Kada je u pitanju hidriranje kože lica, pored sredstva za umivanje, tonika i hidratantne kreme, možete da ubacite i noćnu kremu. U čemu je zapravo razlika između dnevne i noćne kreme? Dnevna krema bi trebalo da vas zaštiti od dnevnih uticaja iz okoline – UV zračenja i slobodnih radikala koji su posljedica zagađenja, dok noćna krema bi trebalo da bude bogatija i masnija zato što je fokusirana na dubinsku hidrataciju.

Sve što je vaše lice “izgubilo” boreći se sa uticajima iz okoline tokom dana, noćna krema bi trebalo da nadoknadi. Dnevna hidratantna krema je lagane teksture, dok su noćne kreme uglavnom teže. Ukoliko smatrate da vam pored dnevne kreme nije neophodna, slobodno ovaj korak da smatrajte neobaveznim. Međutim, ako volite da vam je koža dubinski hidrirana, stručnjaci preporučuju dodavanje noćne kreme.

Piling za lice

Čemu zapravo služi piling za lice? Adekvatan piling za lice bi trebalo da vam izgladi kožu, smanji crvenilo, izblijedi ožiljke i izjednači ten. Međutim, u realnosti to često nije slučaj zbog neadekvatnog izbora proizvoda. Takođe, postoje fizički i hemijski piling. Osjetljivom tipu kože može da prija blagi fizički piling, dok koži sklonoj aknama više prija hemijski.

Fizički piling za lice možete napraviti sa proizvodima koje imate kod kuće, koristeći šećer i med ili brašno i jaja. Šećer i brašno su prirodna abrazivna sredstva koja će ukloniti nakupljenu prljavštinu u porama, dok će med kao antibakterijsko sredstvo da vam ublaži iritaciju. Jaja su izvor proteina koji potpomažu obnavljanje ćelija kože, tako da su prirodan anti-age proizvod. Bilo koji piling da je u pitanju, dovoljno je da na pokvašeno lice nanesete piling, istrljate i isperete toplom vodom.

Što se tiče hemijskog pilinga za lice, preporučujemo da se posavjetujete sa kozmetičarom, pogotovo ako su u pitanju srednjedubinski i dubinski pilinzi. Hemijski pilinzi se rade na bazi jabučne, glikolne, salicilne i trihlorosirćetne kiseline. Nanesu se na kožu, i u zavisnosti od vrste hemijskog pilinga, drže se na koži od 15 do 20, maksimalno 30 minuta.

Šta se dešava sa vašom kožom ako ne radite piling? Pore ostaju zatvorene, pa može doći do pojave bubuljica i akni, crvenila, svraba, preuranjenih bora i prevelikog lučenja sebuma. Sa druge strane sa pilingom ne bi trebalo pretjerivati. Bez obzira na koju vrstu pilinga se odlučite, nema potrebe da ga radite svaki dan. Preporučuje se piling na sedmičnom nivou, i to ne više od 2 puta nedjeljno.

piling za lice

Maska za lice

Na nedjeljnom nivou poželjno je da kožu lica obradujete hidratantnom maskom. Neke hidratantne maske možete sami da napravite iz sastojaka koje već imate u svom domu, kao što je maska sa medom.

Ukoliko niste ljubitelj uradi sam principa, sheet maske su idealno rješenje. Štede mnogo vremena, te efekat nakon nanošenja je kao da ste izašli sa kozmetičkog tretmana. Sheet maske su veoma hranjive i izuzetno povoljne. U drogerijama imate veliki izbor sheet maski, tako da možete da izaberete po sopstvenom ukusu one koje su na bazi vašeg omiljenog voća ili biljke.

Ove maske sadrže i serum. Drže se na licu do 20 minuta i pružaju instant hidrataciju. Nakon skidanja maske, ostatak seruma je potrebno utapkati na lice i vrat, bez ispiranja. Ukoliko imate neki poseban događaj, sat vremena nakon maske možete nanijeti i šminku. Vaša koža će izgledati hidrirano i blistavo.

Njega lica u dvadesetima

Značajne promjene na koži se ne vide u dvadesetim godinama. Neprospavane noći zbog ispita, djece ili izlaska neće ostaviti toliko traga na licu u poređenju sa zrelijim godinama. Međutim, to nije razlog da se o koži lica ne vodi računa. Ako na vrijeme krenete sa odgovarajućom njegom, tridesete, četrdesete, pedesete i svake sljedeće će biti mnogo lakše.

Od sredine dvadesetih proizvodnja kolagena u koži počinje postepeno da opada. Kolagen je protein zaslužen za elastičnost kože, te nedostatak kolagena uzrokuje pucanje kože i stvaranje bora. Sa pravim režimom, možete da odložite smanjivanje proizvodnje kolagena i da zadržite mladalačku osvježenost kože prirodnim putem.

njega lica u dvadesetima

Njega lica u dvadesetim godinama treba da bude poprilično jednostavna. Budući da je u pitanju turbulentan životni period, objektivno je da nemate previše vremena za njegovanje. Zato se držite jednostavne rutine objašnjene u prvom dijelu teksta: čišćenje lica, tonik i hidratantna krema (dnevna i noćna) svaki dan. Piling i maska za lice na sedmičnom nivou će takođe obradovati vašu kožu.

Ovo je idealan period kada bi trebalo da polako uvodite dodatne proizvode za hidrataciju. Uz lagano sredstvo za umivanje, tonik i kremu možete dodati serum ili losion na bazi hijaluronske kiseline i kremu za okoloočno područje.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je hidrator koji zadržava proizvodnju kolagena i čini da koža lica bude “živahnija” i fleksibilnija. U ljudskom tijelu se nalazi u svim kostima, te povezuje tkivo, zglobove, tetive i čini ih elastičnim. U pitanju je bistra tečnost koju ljudsko tijelo prirodno proizvodi. Hijaluronska kiselina hidrira suvu i oštećenu kožu. Naučno je dokazano da njeno korištenje preventivno utiče na nastanak bora.

Čak i u slučaju već postojećih bora, hijaluronska kiselina može da smanji njihovu dubinu. Bez obzira na godine, hijaluronska kiselina pozitivno utiče na elastičnost kože.
Proizvodi na bazi hijaluronske kiseline su u obliku seruma, losiona ili kao dodaci hidratantnoj kremi. Potražite ih u obližnjim apotekama i drogerijama. Ukoliko ste upoznati sa kupovinom preko interneta, možete ih naručiti online.

Krema za oči

U njegu za lice u dvadesetima, preporučljivo je da se uključi i krema za okoloočno područje. Koža oko očiju je tanja u odnosu na ostatak lica, stoga joj je potrebna posebna njega. U ranim dvadesetim, birajte lagane kreme na bazi gela koje neće opteretiti vašu kožu. U kasnim dvadesetim kada proizvodnja kolagena krene da opada, izaberite bogatiju kremu za područje oko očiju.

Njega lica u tridesetima

Kada dođete u tridesete, nivo kolagena, hormona i elastina počinje da opada. Upravo je ovo period kada koža počinje da se stanjuje i bore postaju vidljivije. Mnogim ženama se dogodi da se tip kože promijeni u tridesetima. Ukoliko su imale masnu kožu, u tridesetim koža može postati suva i osjetljiva. Pravilo kojim bi trebalo da se vodite jeste da budete hidrirani kako bi vaša koža lica zadržala više kolagena i elastina prirodnim putem.

njega lica u tridesetima

Osim laganog sredstva za umivanje, tonika, kreme, te specijalizovane kreme za okoloočno područje i seruma po izboru, u tridesetim bi mogli da razmislite o tretmanu lica kod kozmetičara. Budući da je koža osjetljivija, redovni higijenski tretmani čišćenja bi mogli pomoći da se brže oporavi. Čak i ako se odlučite na tretmane par puta godišnje, vaša koža će vam biti zahvalna.

Ipak, njega lica u tridesetima takođe treba da bude jednostavna. Ukoliko procijenite da su navedene stvari previše proizvoda koji opterećuju vaše lice, izbacite one koje vam ne odgovaraju. Eksperimentišite i isprobavajte različite formule, u skladu sa vašim životnim stilom i potrebama.

Preporuka dermatologa za njegu lica u tridesetim godinama je obavezno korištenje retinola.

Retinol

Retinol je hemijski oblik vitamina A. Često se koristi kao sinonim za retinoid, ali u pitanju su dva različita hemijska sastava, oba bazirana na vitaminu A. Retinoid je razblažena forma retinola koja je manje agresivna za kožu. Oba hemijska sastava se koriste u kozmetičkoj industriji u okviru anti-age programa.

U tridesetim godinama, neujednačen ten i crvenilo mogu da postanu svakodnevica i zbog toga je retinol idealan sastojak koji će ublažiti problematična područja. Kao hijaluronska kiselina, i retinol je bistra tečnost ali malo gušća u odnosu na hijaluron. Retinol promoviše postepeno starenje ćelija, te veže druge hemijske procese koji utiču na ujednačavanje tena. Za razliku od hijaluronske kiseline, retinol radi na više nivoa i dubinski hidrira kožu. Retinol se pokazao kao veoma efikasan u borbi protiv hiperpigmentacije i Sunčevih mrlja na koži.

Upotreba retinola se preporučuje u noćnoj rutini, budući da njegovo korištenje izaziva osjetljivost kože na Sunce, stoga je i krema sa SPF-om obavezna. Proizvode na bazi retinola potražite u konsultaciji sa farmaceutom ili dermatologom, a veliki izbor je dostupan online.

Njega lica u četrdesetima i kasnije

Iako ste prethodno otkrili čari hijaluronske kiseline, retinola i ostalih sastojaka koje smo naveli u tekstu, četrdesete su vrijeme kada bi trebalo da unaprijedite svoju njegu. Starenje ćelija je ubrzano, nivo estrogena opada što utiče na proizvodnju kolagena i elastina, kao i melanocita koji kožu čine glatkom. Upravo iz tog razloga je neophodna detaljnija rutina koja će vaše lice držati hidriranim.

Umjesto suviše abrazivnih sredstava za umivanje, pređite na mlijeko ili balzam za lice. Balzam neće otkloniti prirodna ulja iz vašeg lica istovremeno čineći ga čistim. Razmislite o dubinskim i srednjedubinskim hemijskim pilinzima kod kozmetičara ili dermatologa, zato što će oni uticati pozitivno na ph kože. Ovi pilinzi takođe sužavaju vaše pore i utiču na ujednačenost tena i crvenilo.

njega lica u cetrdesetima

Esencijalna ulja vam takođe mogu biti od velike koristi. Budući da vam je lice suvlje, redovno korištenje ulja može vam pomoći da vam koža bude hidrirana. Ulja šipka, argana ili kokosa su veoma popularna anti-age ulja koja možete nabaviti u obližnjoj drogeriji ili apoteci po pristupačnim cijenama.

Čišćenje lica, tonik i hidratantna krema su konstanta u vašem režimu koje bi trebalo da se pridržavate bez obzira na godine. U skladu sa proizvodima koji odgovaraju vašoj koži, dodajete ih u rutinu. Uz korištenje hidratantnih maski za lice i piling, te dodatnih seruma, vaša koža bi trebalo da upije svu hidrataciju, te da bude elastičnija. Njega lica u četrdesetima i kasnije neka bude bazirana na dubinskoj i površinskoj hidrataciji, zahvaljujući kojom ćete izgledati svježije.