Mladi Psihologija

Ona mora pisati dnevnike kako bi “pratila” svojih 12 ličnosti

zena sa 12 licnosti

Kada se osoba nađe u stanju gdje se psiha dijeli na dva ili više različitih tipova ličnosti, onda ona pati od disocijativnog poremećaja ličnosti. Upravo ovakav problem ima dvadesetrogodišnja Lauren Stott, koja živi u Džordžiji sa svojih čak 12 ličnosti! Jedini način da ih kontroliše i upravlja sa različitim dijelovima sebe je da piše dnevnike. U njima bilježi sve svoje misli i osećanja, zavisno kojem dijelu ličnosti pripadaju.

Šta je disocijativni poremećaj ličnosti (DID)?

Ovakav psihički poremećaj se obično dešava kao odgovor na prethodno preživjele traume, te se smatra ekstremnim oblikom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a). Zaključci sprovedeni od strane doktora koji su radili na Laureninom slučaju, tvrde da je njeno stanje rezultat neidentifikovane traume koja se desila u periodu između prvog i drugog razreda osnovne škole, nakon čega je usljedila pojava njenih višestrukih ličnosti.

Inače za Lauren je ovaj poremećaj stvar mehanizma odbrane, a dijagnoza joj je postavljena u avgustu 2017. godine, godinu dana nakon što se pokušala ubiti.  Od tog momenta, ona ima obavezu da svaki dan pohađa propisane terapije, na kojima redovno mora da naslika svoje ličnosti.

Prema njenim riječima, likovi koji se nalaze unutar njene psihe uvijek komuniciraju jedan sa drugim. Jedan od njih je Silvi – bijesni sedmogodišnjak sa kojim njen vjerenik, Aleks Vels, ima stalnu borbu. Pored dječaka je izdvojila pobožnog mormona i tinejdžerku Houp, koja krije njene mnoge bolne uspomene i sjećanja. Lauren tvrdi da joj je jako teško govoriti detaljno o njenim drugim ličnostima, pogotovo o onoj koju opisuje kao da je životinjska.

Kako bi pratila sve svoje ličnosti, Lauren se služi dnevnicima koji joj pomažu da drži sve svoje ličnosti zajedno, na jednom mjestu, a sve u nadi da će osloboditi bolne traume iz prošlosti. Nedavno je uz pomoć terapeuta postigla uspjeh kada je njena tinejdžerska ličnost Houp podijelila potisnuta sjećanja iz vremena kada je Lauren bila seksualno zlostavljana. Tada je imala 17 godina.

“Sjećanja i ličnosti – oni su dio mene, ali moja ličnost je podijeljena na 12 različitih psiha. Houp je jedna od ličnosti koju obično zovem žrtva. Prije nego što sam počela da idem na terapiju, nisam bila svjesna da sam seksualno zlostavljana u 17-oj. Ali Houp je konačno shvatila da je pravo vrijeme da se sjetim trenutka kada sam bila zlostavljana”, otkrila je Lauren.

Kako kaže, mnogo joj odmaže što su ljudi skeptični zbog njene dijagnoze. “Najčešće misle da sam agresivna, izmišljam ili lažem. Postaviću im pitanje: Zašto bih lagala za ovako nešto?”, završava Lauren.