Odrasli Psihologija

Osam razloga zašto je ljubljenje dobro

ljubljenje koristi

Svi ćete se složiti da su poljupci sjajna stvar ali jeste li znali da je oni takođe imaju zdravstvene koristi?

Naučnici su dokazali da ljubljenje može izazvati čitav spektar fizioloških procesa koji ojačavaju imunitet i poboljšavaju vezu sa partnerom.

Evo kakve sve koristi ima ljubljenje:

Sadržaj teksta:

1. Dobro je za zube

Poljupci potiču proizvodnju pljuvačke koja pomaže isprati bakterije i plak sa zuba, što zube i desni održava zdravima. Neki naučnici čak tvrde da mineralni ioni u pljuvački pomažu popraviti male pukotine u zubnoj caklini.

2. Jača imunitet

Postoji više od 700 vrsta bakterija u ustima a razmjena pljuvačke može u tijelo unijeti nove bakterije što podstiče imuni sistem da se prilagođava bakterijama kojima je izložen.

Istraživanja su pokazala da je različitost mikoroorganizama u našim tijelima u korelaciji sa boljim zdravljem i da francuski poljubac dug 10 sekundi može razmijeniti i do 80 miliona bakterija između partnera.

I dok jedan poljubac nije dovoljan za promjenu čitave mikroflore, naučnici su otkrili da parovi koji se više ljube imaju slične mikroflore, što znači za su bolje pripremljeni za borbu sa sličnim infekcijama.

3. Smanjuje anksioznost

Ljubljenje doprinosi smanjenju kortizola – hormona stresa i povećanju serotornina – hemikalije odgovorne za održavanje dobrog raspoloženja.

Takođe, ima slične koristi kao i meditacija zbog sposobnosti da oslobodi oksitocin, poznat i kao „ljubavni hormon“. Oksitocin može djelovati kao psihološki tampon i izazvati osjećaj mira.

Naučnici kažu da tokom orgazma doživimo nalet ovog hormona, ali lijepe riječi ili nježan dodir isto tako podižu njegov nivo što pojačava doživljaj onoga što prepoznajemo kao ljubav i povjerenje.

4. Smanjuje alergijske reakcije

Dr. Hajime Kimata koji se specijalizovao za alergologiju na klinici u Japanu osvojio je Ig Nobelovu za otkrivanje kako 30 minuta ljubljenja može smanjiti efekat alergijskih reakcija.

Njegov tim proučavao je 24 pacijenata s dvije vrste alergija: blagi atopijski ekcem (alergija kože) i blagi alergijski rinitis (nosna alergija). Pacijenti su pregledani prije i poslije tridesetominutnog ljubljenja sa svojim partnerima dok su slušali laganu muziku.

Naime, oni su se strastveno ljubili uz pjesmu se My heart will go on od Celine Dion u uvjerenju da će ova balada doprinijeti romantičnom raspoloženju.

Otkriveno je da ljubljenje smanjuje tjelesnu proizvodnju IgE antitijela koji predstavljaju reakciju na alergen.

5. Snižava krvni pritisak

Budući da su naše usne sastavljene od krvnih žila, ljubljenje može sniziti krvni tlak tako da ih širi i stoga omogućuje protok krvi do vitalnih organa.

6. Usporava znakove starenja

Ljubljenje povećava protok krvi u licu i stimuliše proizvodnju kolagena – bogatog i važnog proteina za našu kožu. U ljubljenje je uključeno 30 različitih mišića, što učvršćuje i povećava elastičnost lica, baš poput joge za lice.

7. Sagorijeva kalorije

Dokazano je da ljubljenje može sagorjeti između dvije i šest kalorija po minuti. Međutim, ljubljenje s jezikom koje koristi sve mišiće na licu može sagorjeti i do 26 kalorija po minuti.

8. Povećava seksualni nagon

Ljubljenje potiče mozak da oslobodi „eliksir sreće“ – hemikalije kao što su serotonin, dopamin i oksitocin.

Osim toga, testosteron – hormon koji je odgovoran za seksualni nagon kod žena i muškaraca se otpušta u pljuvačku tokom dužeg ljubljenja.

„Pljuvačka kod muškaraca sadrži testosteron u tragovima koji tokom dužeg ljubljenja može pomoći u podizanju nivoa testosterona kod žena i uticati na njihov seksualni nagon“, kaže dr Gordon Gallup, psiholog na Univerzitetu u Albanyju.

Leave a Comment