Mladi Odrasli Psihologija

Ovaj tip Instagram fotografija otkriva da ste skloni depresiji

instagram i depresija

Većina Instagram profila, naročito onih koje prati veliki broj ljudi, ostavljaju utisak divnog i idiličnog života, međutim ako malo zagrebemo površinu možemo otkriti stvari koje pokazuju da nije sve tako savršeno kao što izgleda.

Studija objavljena na sajtu EPJ Data Science, tvrdi da fotografije na kojima dominira plavi ton, koje imaju manju saturaciju ili su tamnije po prirodi otkrivaju da osoba koja stoji iza profila ima potencijalnih mentalnih problema i da je sklona depresiji.

Studija je uključivala 166 ljudi, od kojih 71 osoba boluje od depresije. Svi oni su naučnom timu dali pristup svojim Instagram profilima, što je naučnicima dalo mogućnost da analiziraju više od 43.000 fotografija.

Uz pomoć računara i vještačke inteligencije, svaka od ovih fotografija analizirana je piksel po piksel kako bi se otkrile karakteristike boje, metadata i lica, a podaci su korišteni kako bi se predvidjelo koji od ispitanika boluju od depresije a koji ne.

Zajedničke karakteristike depresivnih osoba na Instagramu

Računar je otkrivao ljude koji boluju od depresije sa procentom uspješnosti od 70%, što je znatno veće od prosječnog ljekara opšte prakse, koji depresiju na vrijeme prepoznaju kod manje od 50% oboljelih.

Ono što je karakterisalo sve fotografije kod osoba kod kojih je računar prepoznao depresiju jesu tamni, plavičasti tonovi, zatim više komentara a manje lajkova na fotografijama, rijetka upotreba filtera a i kad su koristili filter onda je to najčešće bio Inkwell. Takođe, osobe sa depresijom su postavljali fotografije sa licima češće od zdravih osoba, ali je broj lica po fotografiji u prosjeku znatno manji kod depresivnih osoba od zdravih.

Prema riječima Chrisa Danfortha, jednog od autora studije, ove rezultate treba uzeti sa rezervom jer je testna grupa bila jako mala. Sledeći korak bio bi sprovesti istraživanje na daleko većem broju korisnika, kako bi došli do parametara na osnovu kojih bi se moglo pričati o tome da li se ovi podaci odnose i na prosječne Instagram korisnike.

(IZVOR > taster.ba)

Leave a Comment