Mladi Odrasli Psihologija

Ovo su znaci da je vaša najbolja prijateljica ljubomorna na vas!

kako da znam da li je drugarica ljubomorna na mene

Bilo da se radi o emotivnoj vezi sa partnerom ili odnosu koji imate sa svojim prijateljima, ljubomora je jedan od najčešćih krivaca zbog kojeg gubite drage ljude oko sebe. Iako su žene sklonije opraštati prijateljicama, više nego svojim partnerima, ponekad je potrebno reći dosta toksičnim ljudima .

Ako je vaša prijateljica ljubomorna na vas, nesumnjivo da ćete obje patiti u određeno vrijeme, te nećete moći računati na pomoć od one druge. Pravi prijatelj neće stati uz vas samo kad ga trebate, već uvijek, u bilo čemu što radite.  Osobi kojoj je navodno mnogo stalo do vas, neće smetati kada budete više zarađivali više od nje, iskreno će se radovati vašim bitnim trenucima poput zaruka ili rođenja djeteta koje ona takođe želi.

Prije nego donesete odluke o raskidanju prijateljstva, probajte prvo razgovarati s njom. Ukoliko i nakon razgovora ne bude shvatala o čemu joj pričate, te shvati vaše dobre namjere kao uvrede – znate šta vam je činiti i udaljite se od te osobe.

Ukoliko sumnjate da je osoba koja se nalazi u vašoj neposrednoj blizini ljubomorna na vas, pročitajte sljedeće znakove tipične za ovakve situacije i uvjerite se da li je zaista tako. I da, zapamtite – prijatelji su tu da bi nam čuvali leđa, a ne zabijali nož u njih.

Sadržaj teksta:

Uvijek mora pobijediti

Vaša prijateljica je do sada trebala biti svjesna da prijateljstvo ne predstavlja nikakvo takmičenje, te se zdrav prijateljski odnos zasniva na slavljenju zajedničkih uspjeha, a ne samo pojedinačnih. Ovdje se ne mora raditi samo o velikim stvarima, ponekad i kupovina obične haljine može izazvati buru ljubomornih emocija kod osobe koja nije iskrena, već samo želi da vas zasjeni.

Ništa joj nije fer

Srećni ste i zadovoljni svojim ljubavnim životom, dok vašoj prijateljici ne cvjetaju ruže? Obratite pažnju na “šale” koje upućuje na svoj, a zapravo vaš račun. Iz njih ćete izvući samo jednu poruku – njoj ništa nije fer.

Gleda vas “ispod oka”

Uhvatili ste je kako vas “odmjerava” već nekoliko puta? I nije vam svidio način na koji vas promatra dok ste zajedno u kupovini odjeće? Da li vam je potreban ijedan više razlog koji dokazuje kako je vaša prijateljica ljubomorna na vas? Ako vas konstantno pokušava popraviti ili komentariše ono što nosite na sebi – ljubomorna je. Ako vam nasamo kaže ili skrene pažnju na nešto nije uredu, zapravo bi htjela da izgledate ljepše i bolje, tada je riječ o pravoj prijateljici.

Ne sluša “dobre vijesti”

Znate onu situaciju kada nakon raskida, sretnete momka koji se ženi nakon samo 6 mjeseci i neiskreno mu kažete da ste srećni zbog njega? E otprilike tako izgleda vaša “najbolja” prijateljica kada joj se pohvalite da ste pronašli posao iz snova. Jer, ona je ljubomorna. Opet.

Nije vam podrška

Budući da je vaša prijateljica, neuobičajeno je ako ne primijeti nešto dobro što ti se dogodilo, a kada počnete govoriti o tome, promijeni temu ili umanji važnost toga. Prijatelji su braća i sestre koje sami biramo.