Mladi Psihologija

Početak menstrualnog ciklusa

prva menstruacija

Mnogim roditeljima je nezgodno kako započeti razgovor o menstuaciji sa svojom djecom, naročito zbog toga što su djevojčice u tom uzrastu stidljive. Otvoren razgovor je ključ za uspjeh.
Mnogo je bolje kada se radi o procesu u kojem spontano dolazi do razgovora o menstruaciji, nego kada se radi o formalnom razgovoru. Kako biste spontano započeli razgovor o tome, možete npr. iskoristiti televizijsku reklamu o tamponima, ili odlazak u kupovinu u supermarket gdje ćete kupili higijenske uloške. Ili, možda jednostavno da pitate svoju kćerku koliko joj je već poznato o menstruaciji.

Kada god je moguće koristite se jasnim rječnikom, kao što je vagina, iako ćete se možda osjećati neugodno prilikom korištenja ovakvih riječi.
Naglasite kako je menstruacija nešto sasvim normalno i prirodno, da je to dio odrastanja i da je to nešto što sve žene imaju.

Ne zaboravite na dječake. Oni takođe moraju da nauče o tome šta je menstruacija. Razgovarajte s njima na isti način kao sa djevojčicama o načinu na koji to funckionira, o promjenama raspoloženja, o biološkim uzrocima menstruacije što će im pomoći da budu informirani, kao i da razumiju kroz šta sve prolaze djevojčice svaki mjesec.

Sadržaj teksta:

Pitanja koja djevojčice postavljaju

Vjerovatno će vam vaša kćerka postaviti određana pitanja o menstrualnom ciklusu te vam stoga sugeriramo na koji način biste mogli na njih odgovoriti:

Kako ću znati hoće li se moja menstruacija uskoro pojaviti?

Prvi znakovi da bi se uskoro mogla pojaviti prva menstruacija su rast dlačica ispod pazuha i na stidnom području. Prva menstruacija se obično javlja dvije godina nakon početka rasta grudi i nakon godinu od pojavljivanja bijelog vaginalnog iscjetka. Prosječna dob u kojoj se javlja prva menstruacija je 12 godina.

moja prva menstruacija
Kako da se pripremim za prvu menstruaciju?

Razgovaraj sa svojom mamom ili sa nekom drugim kome vjeruješ o tome šta možeš očekivati prije nego što se to stvarno desi. Dobro je početi nositi higijenske uloške za svaki slučaj. Ukoliko se u školi desi da nemaš uložak, najbolje je da razgovaraš sa nekom od nastavnica, one će ti rado pomoći.

Koliko će dugo trajati moja prva menstruacija?

Kada se menstruacija pojavi prvi put, možda neće dugo trajati, jer tijelu treba vremena da uspostavi normalan ciklus. Jednom kada se stabilizira, menstruacija se obično pojavljuje svakih 28 do30 dana i traje od tri do sedam dana.

Koliko krvi ću izgubiti?

Može se činiti mnogo, ali to je obično gubitak u količini od 3-4 supene kašike. To se neće desiti odjednom. Na početku možeš primjetit smeđkasto-crvenu mrlju na tvojim hlačama ili na čaršafu kada se probudiš ujutro.

Šta ako krv prođe kroz odjeću?

Dio odrastanja je i suočavanje sa neprijatnim situacijama. Postoje načini da se pokriju mrlje od krvi dok ne nađeš načina da zamijeniš odjeću. Možeš na primjer zavezati džemper oko struka itd. Uvijek ponesi rezervne gaćice i hlače kada ideš u školu i izbjegavaj da nosiš suknje i hlače svijetlih tonova za vrijeme menstruacije.

Hoću li koristiti uloške ili tampone?

Vjerovatno ćeš željeti koristiti uloške za početak jer se na nošenje tampona treba naviknuti. Vjerovatno ćeš eksperimentisati dok ne nađeš proizvod koji ti najbolje odgovara.

Leave a Comment