Mladi Odrasli Psihologija

Pojava neuroze – da li je ova bolest zanemariva?

neuroza simptomi

Ukoliko imate sljedeće simptome – onda ste zasigurno oboljeli od neuroze: glavobolja, ubrzan puls, bolovi u stomaku, učestalo mokrenje i konstantna žeđ. Ove indikatore manifestuju i bolesti srca, bešike ili želuca. No, razlika kod neurotičnog poremećaja jeste što organi nisu oštećeni, iako djeluje da je tako.

Pojava neuroze može da se desi u bilo kojem uzrastu, a u većini slučajeva se javlja u zrelom dobu, odnosno periodu života kada je čovjek postao svjestan da ne može ostvariti sve što je zamislio. Dakle, ukoliko se desi raskorak između želja i mogućnosti, te zahtjeva sredine – moguće da pacijent ne ostane imun na ovaj pritisak, te postane podložan neurozi.

U toku djetinjstva i adolescencije su manje šanse da neko oboli od neuroze, s obzirom da ih ne muče iste stvari kao odrasle osobe. Često se čuje da se mladim osobama kaže: “Čitav život je pred tobom.” Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici, jer ta vremenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

kako prepoznati neurozu

U zrelim godinama, kada čovek “podvlači” crtu i pravi bilans napravljenog i postignutog, dolazi do saznanja da je puno toga zauvek propušteno te da nema više vremena za realizaciju izbora. Saznanje o postojanju problema, nemogućnosti rešavanja istih, plodno su tlo za pojavu neuroza. Upravo tada se javljaju prvi simptomi.

Oboljela osoba nije u mogućnosti da sama riješi životni problem, te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboljeli prizna sebi kako postoji problem, a u saradnji sa stručnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sljedeća faza je rješavanje problema.

Geštalt metoda (geštalt – cjelina na nemačkom) je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinuje niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je usredsređeno na trenutak, na sadašnjost, na “ovde i sada”. Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na nedeljivu cjelinu i tako mu se i pristupa.

Leave a Comment