Djeca Mladi Psihologija

Savjeti za kažnjavanje djeteta – bez grižnje savjesti

kazna djece

Čim čujemo riječ kazna, prevrne nam se želudac zbog svih sjećanja na događaje iz djetinjstva kada bi smo nešto zgriješili, a onda brzo shvatili i zbog čega. Kažu da je “batina iz raja izašla”, no mi se zalažemo za stav da je dobar razgovor ključ svake komunikacije sa vašim djetetom.

Kazna ne treba da ostavlja traume kad odrastu, već da ih podstakne na razmišljanje o njihovim postupcima i ukaže kako treba da se promijene.

Kažnjavanje ne smije uključiti niti psihičko niti fizičko zlostavljanje djece, ma koliko da su pogriješili. Onog momenta, kad se osjete izuzetno ugroženim, postoji šansa da se u njima pojavi kontra-efekat, a sigurni smo da ne želite izazvati još goru reakciju.

Kazna narušava dječji osjećaj samopoštovanja i vrijednosti i ugrožava integritet i dostojanstvo djeteta, pa ona mora biti primjerena i adekvatna za slučaj na koji se odnosi. Tjeranje u ćošak, zabrana izlaska vani, udarci, smanjenje džeparca..

Sve su to oblici kažnjavanja, samo je pitanje koji je onaj najbolji za mentalni sklop vašeg djeteta, ali i njegov uzrast.. Treba dobro promisliti o njihovoj dobi, jer se ne može jednako kazniti dijete od 5 i od 15 godina.

Prvo, moramo se naučiti odvojiti svoje navike i način na koji gledamo svijet od onog šta je i šta će biti vaše dijete kad poraste, te prilagoditi način na koji ćemo ih kazniti u skladu sa njihovom ličnosti. Takođe, nekad ćemo pretjerati, umisliti ili se možda previše opteretiti oko neke sitinice, pa dobro treba promisliti da li je dijete stvarno toliko puno pogriješilo ili smo mi samo nespretni i prvi put se nosimo sa ulogom roditelja?

Ne treba biti sebičan.

Saslušati dijete prije stroge odluke, znači da ste udahnuli, dobro razmislili i da ste spremni da čujete njihovu priču. Poenta je da učinimo da nas dijete poštuje i sluša, a da opet vodi svoj neki život i ne osjeća se kao u zlatnom kavezu. Mi smo tu da im pomognemo, izvedemo na pravi put a ne da namećemo svoje stavove i poglede na život.

Sadržaj teksta:

Savjeti za pravilno kažnjavanje djeteta

Nadamo se da će vam neki od naših savjeta pomoći u pravilnom odgoju djeteta i riješiti probleme na koje ste naišli kao roditelj.

 Prepoznajte potrebe djeteta

Utvrdite koje potrebe se nalaze u podlozi djetetovog ponašanja. Pomognite mu da ih iskaže i zadovolji na primjeren način. Budite svjesni da djeca imaju potrebu za kretanjem, istraživanjem, samostalnošću te da su po prirodi znatiželjna, nestrpljiva, ponekad nemirna i zahtjevna, puna energije. Takođe, i djeca, kao i odrasli, imaju potrebu za poštovanjem, ljubavlju, osjećajem vlastite vrijednosti.

kaznjavanje djeteta

Osigurajte okolinu primjerenu djetetu i njegovim razvojnim potrebama i mogućnostima. Imajte realna očekivanja od djeteta. Nije realno da će dijete mirno sjediti sat vremena dok vi na primjer pijete kafu ili razgovarate s nekim.

Prihvatite djetetove emocije

Slušajte svoje dijete, saznajte kako se osjeća i prihvatite kako ugodne, tako i neugodne emocije koje doživljava. Sve one su potrebne za zdrav emocionalni razvoj i sastavni su dio života. Ako je dijete frustrirano, jako ljuto, bijesno, prepljavljeno emocijama; pustite neka ih izrazi. Dijete se tek tada može smiriti. Budite uz njega, bez kritike i požurivanja. Pružite mu utjehu kada za to bude spremno.

Prije nego reagujete, razmislite o svojim osjećajima

Uzmite predah – dozovljeno je! Otkrijte zbog čega vas smeta ili ljuti ponašanje djeteta. Imajte na umu svoje potrebe, no pazite i na potrebe djeteta. Budite svjesni da dijete nije odgovorno za vaše misli i osjećaje! Ako ste vi ljuti ili se osjećate bespomoćno, to je vaš osjećaj i vaša odgovornost! Zapitajte se biste li voljeli da se netko drugi prema vama ponaša onako kako ste vi odlučili reagovati prema djetetu.

Imajte kontrolu nad emocijama

Ako ste jako uznemireni maknite se iz situacije dok ne osjetite da ste ponovo stekli kontrolu.  Obično imamo dovoljno vremena razmisliti i odabrati svoju reakciju. Unaprijed možemo promisliti kako ćemo postupiti u situaciji za koju iz iskustva znamo da je moguće da se dogodi. Razmislite, često tražimo od djeteta da ima samokontrolu, dok je istovremeno mi sami nemamo.

Objasnite djetetu zbog čega nešto tražite

Pri tom imajte na umu njegovu dob i spoznajne mogućnosti. Na primjer, dijete mlađe od dvije i pol do tri godine ne može razlikovati što je dobro, a što loše, uzrok i posljedicu. Kako biste naučili dijete da sprema igračke, recite mu da igračke spremamo kako bi se kasnije mogli igrati s njima i kako bi ih lakše našli.

Podijelite s djetetom kako se osjećate, odnosno kako njegovo ponašanje utječe na vas. Recite mu na primjer “Umorim se kada moram pospremati sve igračke koje izvadiš iz ormara.” ili “Ne sviđa mi se kada te moram više puta zvati da dođeš ručati. Voljela bih da dođeš kada te prvi put pozovem.”

Usmjeravajte ga na pravi način

kazna male djece

Umjesto “Ne trči” recite mu “Hodaj polako.” Umjesto “Baš si zločest” recite “Želim da me slušaš kada ti govorim.” Kada dijete želi izvaditi još igračaka iz ormara, uz hrpu koju je već izvadilo, nemojte samo reći „ne“, recite mu što može napraviti, na primjer “Možeš izvaditi druge igračke i igrati se njima kada pospremimo ove koje su vani.” Ponudite alternativu “Igrati se možeš u sobi, ne ovdje za stolom.”

Dopustite djetetu da uči iz vlastitog iskustva

Podsticanje djece na samostalnost je najbolja stvar koju možete učiniti za njih. Nema ništa gore od “držanja djece pod staklenim zvonom”. Želi da dodirne nešto vruće? Dozvolite da se oprži i više mu to neće pasti napamet. Naravno, ne želimo vam reći da smije skočiti sa balkona, ali ove male sitne stvari će ih naučiti da upijaju informacije iz ličnih iskustava i sigurni smo da je to pravi način na koje će naučiti nove stvari.

Pored tog, neka samo ima osjećaj za donošenje vlastitih odluka. Poput odabira igračke sa kojom će se igrati, koliko će jesti, kuda će se kretati, koju odjeću obući.. Na ovaj način dijete se uči odgovornosti i prema sebi i drugima.

Odaberite momenat u kojima ćete dozvoliti da se opuste

Tokom vaspitanja djeteta koje ne zna šta ovaj svijet nosi, u većini slučajeva će od vas čuti samo riječ “ne”. Tokom svakodnevnih, uobičajenih stvari zaista imate i vi i ono pravo da napravite neku iznimku. Dopustite djeci ponekad da se isprljaju, da jedu rukama, da preskoče jedno veče pranje zuba.. I više će vas cijeniti i biće srećni jer imaju  roditelje koji ponekad znaju da ne zagalame.

Ne mora biti sve baš onako kako ste vi planirali, ponekad je sitnica dovoljna da rasteretite dijete i ukažete mu povjerenje.

Budite primjer svom djetetu

Da li znate koliko je uopšte važno da ga učite od malena kako se rješavaju sukobi i nesporazumi? Vi ste odgovorni za razvijanje njegove ličnosti u budućnosti. Sve što djeca na kraju jesu, ponijeli su iz kuće. Kako očekujemo onda da oni budu dobri ljudi, ako ih učimo da galame i vrište na svoje mališane?

Vaše ponašanje će im biti najbolji indikator da nauči kako da se bori za sebe ili kako rješavati sukobe, a da poštuje i sebe i druge.

 

Leave a Comment