Kozmetika i preparati Ljepota

Toksične hemikalije u kozmetici koje biste trebale izbjegavati pod svaku cijenu

oksične hemikalije u kozmetici koje biste trebale izbjegavati pod svaku cijenu

Prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda često ne razmišljamo dovoljno o njihovom sastavu. Često se misli da svi proizvodi koji se nađu na tržištu potpuno sigurno za upotrebu. Kozmetička industrija još uvijek dozvoljava upotrebu štetnih jedinjenja u svojim proizvodima, a njihovom analizom otkriveno je da čak neki od njih imaju i karcinogena svojstva!  Koje su to štetne hemikalije u kozmetičkim proizvodima i njihove nuspojave čitajte u nastavku teksta.

hemikalije u kozmetičkim proizvodima

  • HA (butilovani hidroksianizol) i BHT (butilovani hidroksitoluen). Prema Međunarodnoj Agenciji za Istraživanje Raka, ove hemikalije predstavljaju potencijalne karcinogene. Uprkos tome, često ih možemo naći na poleđini kozmetičkih proizvoda.
  • Parabeni. Često korišteni u mnogim make-up proizvodima kao i hidratizirajućim losionima, parabeni su hemikalije koje mogu narušiti hormonske funkcije organizma. Istraživanja su pokazala da parabeni mogu oponašati funkcije estrogena, koji u neuravnoteženom stanju u organizmu mogu dovesti do raka dojke kod žena dok kod muškaraca ometaju reproduktivnu funkciju.
  • Dibutil ftalat. Ova hemikalija se uglavnom nalazi u lakovima za nokte jer ih omogućava njihovu dužu postojanost na noktima nakon nanošenja. Utvrđeno je da ova hemikalija ometa funkciju hormona, posebno tokom trudnoće.
  • Najčešći sastojak mnogih ruževa za usne su i teški metali poput olova koji uzrokuju oštećenja moždanih ćelija.
  • Hemikalije koje oslobađaju formaldehid (DMDM hidantoin, diazolidinil urea, imidazolidinil urea, metenamin ili kvartnijum-15). Navedene hemikalije se najčešće nalaze u proizvodima za kosu i nokte, te nekim hidratantnim losionima. Koriste se u kozmetici kao konzervansi, dok u sredstvima za čišćenje WC šolje imaju ulogu aktivnih sastojaka. Formaldehid je jedinjenje koje dokazano uzrokuje rak.

10 razloga zašto biste odmah trebali preći na organsku kozmetiku