Djeca Mladi Odrasli Psihologija

Zašto se nikad ne naspavamo kada smo na novom mjestu?

los san i nesanica

Ako spavate u hotelu, kod prijatelja ili na bilo kojem novom mjestu, veliki su izgledi da ćete se ujutru probuditi ošamućeni i mutnih očiju.

Čak iako se ne sjećate da ste se okretali i bacali po krevetu, vjerovatno je da ćete sljedećeg dana biti umorni.

Kada spavamo na novom mjestu, mozak je u modusu “preživljavanja”, i isključuje se samo jedna njegova polovina, dok druga hemisfera ostaje polubudna i na oprezu. Naučnici sa Univerziteta Braun koji su otkrili ovaj fenomen, kažu da smo na svaki nepoznat zvuk spremni da skočimo.

Naučnici su već ranije otkrili sindrom prve noći, FNE (First-Night-Effect), ali nisu znali kako tačno funkcioniše. Profesorka Masako Tanaki i njene kolege krenuli su od sebe kako bi ustanovili – zašto. Na snimcima njihovih mozgova pokazao se asimetrični uzorak aktivnosti spavanja, jedna je hemisfera budna, dok druga spava. Polubudna hemisfera reaguje i na spoljne nadražaje.

Na ovaj način spavaju životinje, kod ptica i morskih sisara ustanovljeno je da jedna hemisfera spava, dok je druga poput noćnog stražara. Kitovi i delfini su veoma ranjivi dok spavaju, a hemisfere njihovih mozgova spavaju naizmjenično. Profesorka Masako kaže da “naši mozgovi možda imaju minijaturni sastav, kakav imaju kitovi i delfini”.

Sa ovim saznanjem, naučnici koji se bave spavanjem, mogli bi da pronađu način “isključivanja” ovog mehanizma, što bi naročito bilo važno za ljude koji su često na putu. Ljudski je mozak, naime, vrlo fleksibilan.

Leave a Comment