Savjeti Zdravo tijelo

6 samopregleda koje bi svaka žena trebala da obavi

6 samopregleda koje bi svaka žena trebala da obavi

Kontrole i pregledi kod ljekara su obaveza koju je svaka žena dužna ispuniti barem jednom godišnje. Ipak, mnogo toga možete da uradite i same kako biste znali da je vaše zdravlje na sigurnom putu. Evo nekoliko jednostavnih samopregleda koje možete obaviti same u udobnosti vlastitog doma.

Sadržaj teksta:

Grudi

Samopregled dojki je potrebno obaviti jednom mjesečno.

Ipak, nikada se ne biste trebale osloniti samo na rezultate samopregleda, te redovno obavljajte i kontrole kod ljekara. Većina žena samopregledom ne uoči nikakve značajne promjene, zbog čega često i preskaču odlaske na kontrolu. Doktori naglašavaju da ukoliko ne vidite i ne osjetite nikakve promjene na grudima, ne mora značiti da se tamo ništa ne dešava.

Svaka žena bi trebala da bude upoznata sa izgledom svojih grudi, kako bi mogla primjetiti ukoliko dođe do nekih promjena. Ipak, samopregled grudi je potrebno obaviti jednom mjesečno. Potražite bilo kakve promjene na grudima, poput udubljenja, kvržica, crvenila, oticanja ili boli.

Nije kvržica: 4 pokazatelja raka dojke 

Koža

Samopregled kože je potrebno obaviti jednom mjesečno.

Rak kože je jedini tip raka koji je najlakši za uočiti. To znači da vam redovni samopregledi kože mogu zaista spasiti život. Ukoliko se na vrijeme primjeti, rak kože je izliječiv. Redovni samopregledi kože se najviše preporučuju osobama sa višestrukim mladežima na koži kao i osobama koje su imale kancerogene lezije u prošlosti.

Prilikom samopregleda, obratite pažnju na svaki centimetar kože, čak i na one predjele koji nisu izloženi suncu kao što je vlasište, stopala pa čak i genitalije.

Kako prepoznati opasne mladeže?

Obim struka

Obim struka je potrebno izmjeriti svaka 3-4 mjeseca.

Vaš struk može biti značajan pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja. Masnoća oko struka je veći indikator kada su u pitanju bolesti srca, moždani udar i dijabetes, nego masnoća koja se nakuplja na drugim mjestima na tijelu.

Generalno, žene su najzdravije kada im je struk manji od 89 centimetara. Ukoliko obim vašeg struka prelazi datu cifru, razmislite o vježbanju kao i promjenama u ishrani koje vam mogu pomoći da se to smanji.

Povišen holesterol u krvi: Simptomi, uzroci i liječenje

Puls

Mjerenje pulsa je potrebno mjeriti jednom mjesečno.

Ubrzan rad srca može biti znak prekomjernog rada štitne žlijezde ili određenih problema sa srcem. Broj otkucaja srca možete izmjeriti tako što ćete jednostavno položiti kažiprst i srednji prst na ručni zglob i izbrojati broj otkucaja u roku od 15 sekundi. Pomonožite ovaj broj sa 4 i imate vrijednost pulsa.

Normalan broj otkucaja srca osobe u mirovanju je između 60 i 100. Ukoliko vaš puls odstupa od datih vrijednosti, posjetite ljekara. Ne morate se osloniti samo na jedno mjerenje. Mjerite vaš puls u razmacima u toku jednog mjeseca, a zatim izvucite srednju vrijednost.

Visina

Visinu je potrebno mjeriti jednom godišnje.

Mjerenjem visine ćete najlakše imati uvida u zdravlje vaših kostiju. Gubitak visine znači da dolazi do trošenja kostiju, što može biti prvi znak osteoporoze.

Kako da održite vaše kosti zdravima? Pobrinite se da uzimate dovoljno kalcijuma kroz mliječne proizvode, kao i druge prirodne izvore ovog minerala. Trčanje i brzo hodanje takođe mogu znatno poboljšati zdravlje vaših kostiju.

Mlijeko i osteoporoza: jesu li mliječni proizvodi važni za zdravlje kostiju 

Krvni pritisak

Krvni pritisak je potrebno mjeriti najmanje 2 puta mjesečno.

Redovno mjerenje krvnog pritiska vam može dati uvida u vaše trenutno zdravlje. Prije svake provjere krvnog pritiska, pronađite mirno mjesto i opustite se 5 minuta prije provjere pritiska. Izbjegavajte kofein, duvan, alkohol jer oni mogu uticati na očitavanje vrijednosti krvnog pritiska.

Normalne vrijednosti krvnog pritiska su:

  • Manje od 120 za sistolički pritisak ( gornji broj na tlakomjeru)
  • Manje od 80 za dijastolički pritisak ( donji broj na tlakomjeru)

Vodite evidenciju o vrijednostima krvnog pritiska tako da možete vidjeti njihovo opadanje ili rast tokom vremena.

Kako prepoznati simptome povišenog krvnog pritiska?