Odrasli Psihologija

Fizički simptomi depresije

simptomi depresije

Depresiju uglavnom povezujemo sa emocionalnom boli poput tuge, osjećaja beznađa i potištenosti dok istraživanja pokazuju da zahvaljujući depresiji možemo osjećati i fizičku bol. Depresija može uzrokovati razne promjene u tijelu, a slični simptomi se javljaju uz razne druge ostale bolesti i stanja zbog čega često depresiju ne povezujemo sa fizičkim simptomima. Sa druge strane, fizički simptomi dokazuju koliko je depresija stvarna i koliko uticaja ima na naše cjelokupno zdravlje.

Pročitajte i : Ova zdravstvena stanja mogu biti uzrok vaše depresije

Sadržaj teksta:

Umor i nedostatak energije

Umor je jedan od najčešćih simptoma depresije. Svi povremeno doživljavamo osjećaj umora kao i nedostatak energije, za koji vjerujemo da potiče od stresa. Depresija takođe izaziva osjećaj umora i iscrpljenosti, za koji je karakterističan i pad koncentracije, osjećaj razdražljivosti i apatije. Uz osjećaj umora, depresiju je često moguće prepoznati i po drugim simptomima poput tuge, beznađa kao i nemogućnosti pronalaženja zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima.

Smanjena tolerancija na bol

Da li vam se ikad dogodilo da osjećate da vas sve boli bez ikakvog očiglednog razloga za to? Depresija i bol su usko povezani, a osobe koje pate od depresije dokazano imaju manju toleranciju na bol. Određene studije predlaženje korištenje antidepresiva kao anelgetika kod ublažavanja boli.

Bol u leđima i mišićima

Ukoliko se ujutru budite bez ikakvih bolova, ali dok ste na poslu leđa ili mišići počinju da vas bole, moguće je da se radi o stresu ili depresiji. Iako je bol u leđima često izazvan lošim položajem pri sjedenju, ovakvi bolovi mogu često imati i drugačiji uzrok. Studije pokazuju da određeni emocionali problemi mogu prouzrokovati hroničan bol u leđima.

Pročitajte i: Bolovi u leđima – sve o uzrocima, simptomima i liječenju

Glavobolja

Svima nam se dešava da povremeno patimo od glavobolje. Glavobolja je toliko učestala pojava da je rijetko kada doživljavamo kao ozbiljan simptom. Glavobolja može biti uzrokovana stresnim situacijama kao i depresijom. Blage svakodnevne glavobolje mogu biti simptom depresije, dok glavobolja izazvana stresom dešava se samo nakon određenih konfliktnih situacija. Glavobolja izazvana depresijom često je popraćena blagim osjećajem pulsiranja, posebno u predjelu obrva.

Pročitajte i : Glavobolja: vrste, uzroci, liječenje

Problemi sa vidom

Studija sprovedena na institutu u Njemačkoj tvrdi kako depresivne osobe imaju poteškoća sa vidom, tačnije teže im je da razaznaju razliku između crne i bijele boje čime se može objasiti zašto depresivne osobe često svijet vide „sivim“.

Bolovi u stomaku

Osjećaj propadanja u stomaku jedan je od najprepoznatijih simptoima depresije. Bol se povećava, naročito sa pojavom stresa. Istraživači sa Harvarda tvrde da problemi sa stomakom poput grčeva, nadimanja i mučnine mogu biti znak lošeg mentalnog zdravlja. Depresija može prouzrokovati zapaljenje probavnog sistema što prouzrokuje simptome slične upali slijepog crijeva ili sindroma iritabilnog crijeva.

Problemi sa varenjem

Digestivni problemi poput konstipacije ili dijareje često se povezuju sa trovanjem hranom ili gastrointestinalnim problemimaa. Osjećanja poput tuge ili aksioznosti mogu poremetiti normalan rad digestivnog trakta.