Medicina Savjeti

Kada je trnjenje jezika razlog za brigu

trnjenje jezika

Jezik može biti pokazatelj brojnih bolesti i stanja, što najčešće zaključujemo na osnovu njegove boje. Ali šta ukoliko se javi peckanje i trnjenje jezika? Da li imamo razloga za brigu?  Vjerovatno da ne, jer postoji mnogo razloga za trnjenje jezika od kojih su većina bezopasni. Jedan od njih je i Rayanudov sindrom- poremećaj koji obično utiče na dotok krv u prstima, ali rjeđe na usne i jezik. Ukoliko ste pod stresom, male arterije i vene kroz koje krv dospjeva u jezik postaju uže. Ovo uzrokuje da jezik promjeni boju i izgleda plavo, jarko crveno ili blijedo.

Trenjenje jezika može biti iritantna pojava, ali ne i opasna. Ukoliko vam se javi trnjenje jezika, ono će gotovo uvijek nestati kada popijete nešto toplo ili se opustite kako bi smanjili stres.

Alergijska reakcija

Ponekad se trnjenje jezika može javiti i kao alergijska reakcija na hranu. Do alergijske reakcije na hranu onda kada imuni sistem registruje određenu narmnicu ili supstancu kao opasnu. Namirnice koje najčešće izazivaju alergijsku reakciju su:

Ukoliko primjetite da vam usta ili jezik trnu nakon uzimanja određene hrane, izbjegavajte te namirnice u budućnosti.

Alergija na polen takođe može uzrokovati trnjenje i oticanje jezika. U tom slučaju alergija izaziva peckanje usta i oticanje.

Nedostatak vitamina B

Nedostatak vitamin B 12 ili vitamin B9 (folat) mogu izazvati naticanje i trnjenje jezika. Takođe se može javiti i osjećaj trnjenja ruku i nogu. Ovi simptomi su često popraćeni čestim osjećajem umora, jer vitamin B učestvuje u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak vitamina B takođe može dovesti i do anemije.