Ishrana Zdrav život

Šta se desi kada jedemo previše proteina

Šta se desi kada jedemo previše proteina

Svi pobornici zdravog načina života i ishrane znaju koliko je važan unos proteina. Mnoge popularne dijete zagovaraju visokoproteinski način ishrane, u cilju topljenja masnoća, gubljenja tjelesne težine i razvijanja mišićne mase.

Bez obzira na brojne potencijalne prednosti ishrane sa visokim sadržajem proteina, važno je biti svjestan i rizika koje ovakav način ishrane nosi sa sobom.

Višak proteina u tijelu direktno povezan je sa nekoliko zdravstvenih problema, naročito ukoliko praktikujete visokoproteinsku prehranu duži vremenski period.

Bezglutenska ishrana: najveći rizici i nedostatci

Sadržaj teksta:

Povećanje tjelesne težine

Visokoproteinska ishrana može obećati gubitak kilograma, ali samo kratkoročno. Višak proteina se obično pohranjuje kao masnoća, dok se višak aminokiselina izlučuje. To može dovesti do povećanja tjelesne težine tokom vremena, posebno ukoliko unosite previše kalorija pokušavajući da povećate unos proteina.

Loš zadah

Povišen unos proteina i smanjen unos ugljenih hidrata može rezultovati i lošim zadahom. To je  zato što vaše tijelo ulazi u stanje ketoze, kada topljenjem masti dolazi do stvaranja toksičnih jedinjenja u organizmu koji proizvode loš zadah.

Konstipacija

Jedan od najčešćih problema sa kojima se većina pobornika visokoproteinske ishrane suočava jeste konstipacija. Ograničen unos ugljenih hidrata podrazumijeva i ograničen unos vlakana. Vlakna imaju ključnu ulogu u pravilnom radu crijeva.

Oštećenje bubrega

Nakon dužeg perioda konzumiranja isključivo proteina, povećava se i rizik od oštećenja bubrega. Osobama koje imaju problema sa bubrezima savjetuje se da ograniče unos proteina. To je zato što bubrezi moraju napornije raditi kako bi se riješili dodatnih otpadnih proizvoda metabolizma proteina.

Gubitak kalcijuma

Prehrana bogata proteinima i mesom može uzrokovati gubitak kalcijuma. Nedostatak kalcijuma u organizmu se povezuje sa osteoporozom i lošim zdravljem kostiju.

4 suplementa koja biste trebali uzimati na keto dijeti