Ljepota Savjeti

Da li imate psorijazu ili samo pretjerano suhu kožu?

da li imate psorijazu ili samo pretjerano suhu kožu

Tokom zimskog perioda, problem sa suhom i ispucalom kožom se javlja gotovo svima. Hladno vrijeme i nizak nivo vlage rezultuje suhom kožom lica i pucanja kože na rukama ili nogama. Međutim, uporan svrab ne mora biti nužno uzrokovan pucanjem kože već se ponekad radi o hroničnoj kožnoj bolesti pod nazivom psorijaza. U nastavku vam donosimo osnovne razlike između suhe kože i psorijaze.

Psorijaza: lijek napokon postoji 

Razlika između suhe kože i psorijaze

Suha koža se javlja kada ćelije nemaju dovoljno lipida i ulja kako bi ostale hidratisane. Zbog toga koža može postati gruba, oštećena i suha. Suha koža je često uzrokovana niskim temperaturama, niskom vlažnošću vazduha, prekomjernim pranjem i tretiranjem grubim sredstvima za njegu kože kao i vrućim tuševima i kupkama. Loša ishrana, nedovoljan unos tečnosti i medicinska stanja poput bolesti štitne žlijezde mogu takođe uzrokovati suhu kožu.

psorijaza lijecenje

Psorijaza, za razliku od suhe kože uglavnom nije uzrokovana vanjskim faktorima. Psorijaza predstavlja hronično inflamatorno oboljenje koje često koegzistira sa drugim stanjima poput dijabetesa i artritisa. Ukoliko imate psorijazu, vaš imuni sistem šalje neispravne signale vašoj koži govoreći joj da proizvodi više ćelija. Prema određenim istraživnjima, psorijaza je genetski uslovljena bolest.

Najčešći oblik psorijaze je plak psorijaza, gdje se nakupljanjem viška ćelija kože stvaraju cvene lezije ili plakovi na koži. Plakovi se mogu javiti bilo gdje, ali se najčešće javlvjaju na laktovima, koljenima i stopalima. Dok suha koža, koja se ljušti na prvi pogled može djelovati kao psorijaza, plakovi imaju prepoznatljivu srebrno-bijelu boju. 

Tretman kod psorijaze podrazumjeva određene izmjene u prehrani i upotrebu krema na bazi steroida, dok tretiranje suhe kože podrazumijeva korištenje hidratantnih krema sa povišenim sadržajem lipida i ceramida.